Annons

Special Olympics-mästaren: "Besviken"

Ricky Landgraff, som tog guld i handboll för Sverige i Special Olympics i Abu Dhabi i våras, är besviken över det inställda mästerskapet i Åre och Östersund.
Parasport • Publicerad 20 december 2019
Ricky Landgraff. Arkivbild.
Ricky Landgraff. Arkivbild.Foto: Karl Nilsson/Special Olympics/TT

Sverige ställer in Special Olympics, en världsomfattande tävling för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning, 2021 på grund av ekonomiska skäl. Det svenska parasportförbundet meddelar att de kommersiella medlen man hoppats på inte räcker till – och att statligt stöd inte gått att få.

Hoppet om ett stort mästerskap på hemmaplan lämnar därför de svenska aktiva.

Annons

– Det är tråkigt. Väldigt tråkigt. Besviken är man helt klart. Och lite ledsen, säger handbollsspelaren Ricky Landgraff.

"Ceremonierna ger gåshud"

Mästerskapet, som inte längre kommer att anordnas i Sverige – vilket land som kan tänkas hinna ta över är ännu oklart – blir hans tredje Special Olympics.

– Jag har fått äran att vara med på två sommarspel. Det är riktigt jävla häftigt. Bara att få gå på ceremonierna ger gåshud, man kan knappt tro att man är där. Så att få göra det på hemmaplan, det hade varit en stor och häftig känsla, berättar han.

I våras tog han guld i handboll med det svenska landslaget i Special Olympics i Abu Dhabi. Inför vinterspelen hade han tränat upp sig inom ännu en sport – snöskolöpning.

– Det gick bra att kombinera med handbollen och det växte fram efter att jag fått veta att spelen skulle arrangeras i Sverige. Det var en grej som jag tyckte var jätteball.

"Behövs mer jobb"

Han hoppas och tror att de aktiva som skulle deltagit i Åre och Östersund ändå kan delta om spelen arrangeras utomlands. Men framförallt tycker han att beskedet är ett tecken på att man måste stärka idrotten för människor med funktionsnedsättningar i Sverige.

– Det går framåt, men det behövs mer jobb. När det här kom fram blev det så svart och vitt. Vi måste få in mer folk i föreningarna och politikerna måste börja lägga resurser på kultur, fritid och idrott.

– För mig har idrotten gett en obeskrivlig, häftig känsla. Jag har vuxit som person och lärt känna människor från andra länder. Gemenskapen som finns inom Special Olympics är utöver det vanliga och har gett mig så mycket, säger han.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons