Annons

Macron: 30-tal döda i fransk insats i Mali

Franska styrkor uppges ha dödat 33 upprorsmän i Mali.
Några veckor efter att en helikopter med franska soldater kraschade i en jihadistjakt i landet betonar presidenten vikten av Frankrikes militära närvaro.
Mali • Publicerad 21 december 2019
Frankrikes president Emmanuel Macron berättar att 33 upprorsmän dödats i en fransk insats i Mali. Här landar han i Elfenbenskusten på fredagen.
Frankrikes president Emmanuel Macron berättar att 33 upprorsmän dödats i en fransk insats i Mali. Här landar han i Elfenbenskusten på fredagen.Foto: Diomande Ble Blonde/AP/TT
De 13 offren i helikopterkraschen i Mali i november hedrades på en borggård i Hôtel des Invalides i Paris den 2 december.
De 13 offren i helikopterkraschen i Mali i november hedrades på en borggård i Hôtel des Invalides i Paris den 2 december.Foto: Eliot Blondet/poolfoto via AP/TT
"Ned med Frankrike!" lyder en av skyltarna vid en protest i huvudstaden Bamako. Arkivbild från den 15 november.
"Ned med Frankrike!" lyder en av skyltarna vid en protest i huvudstaden Bamako. Arkivbild från den 15 november.Foto: Baba Ahmed/AP/TT
Franska styrkor uppges ha har dödat 33 upprorsmän i Mali nära gränsen mot Mauretanien.
Franska styrkor uppges ha har dödat 33 upprorsmän i Mali nära gränsen mot Mauretanien.Foto: 

– I morse, tack vare en insats av våra soldater och Barkhanestyrkan, hade vi möjlighet att oskadliggöra 33 terrorister, ta en fånge samt befria två maliska gendarmer (militärt organiserade polismän) som hållits som gisslan, sade presidenten Macron i ett tal i Elfenbenskusten där han för närvarande befinner sig för att fira jul tillsammans med franska soldater som är stationerade där.

Med "oskaddliggöra" menar Macron att de dödades, förtydligar en AFP-källa nära presidentkansliet.

Annons

Insatsen skedde ungefär 15 mil nordväst om staden Mopti, nära gränsen till Mauretanien.

"Visar vårt åtagande"

Det har satts frågetecken vid den franska insatsen i Sahelregionen de senaste veckorna.

I en olycka i november störtade en militärhelikopter när den jagade efter jihadister, varpå 13 franska soldater som befann sig ombord omkom. Att så många franska soldater dog på en och samma dag hade inte skett på nästan 40 år och väckte frågor i Frankrike om hur stora risker landets soldater utsätts för i regionen.

Flera av regeringarna i regionen har på senare tid mött protester mot att den tidigare kolonialmakten Frankrike tillåts ha en militär närvaro där. Frankrike kritiserar i sin tur regeringarna för att inte ha vidtagit tillräckliga egna åtgärder för att upprätta ordning i laglösa områden.

– Denna avsevärda framgång visar vilket åtagande våra styrkor gör och vilket bidrag vi gör för Mali, för regionen och för vår egen säkerhet, säger Emmanuel Macron i sitt tal.

Ledare för de afrikanska länderna – Mali, Tchad, Mauretanien, Burkina Faso och Niger – kommer till ett möte i Paris den 13 januari. Enligt Macron ska premisserna för Frankrikes bidrag förtydligas.

Sprids över gränser

Den franska insatsen Barkhane har pågått sedan 2013, med marktrupper i den konflikthärjade regionen längs med Saharas södra gräns. Insatsen riktades till en början mot jihadistiska grupperingars framfart i Mali, men omfattar i dag de fem ovan nämnda nationerna. Grupperna rör sig över de löst bevakade gränserna.

Totalt 4 500 franska soldater deltar i Barkhane.

FN:s fredsbevarande uppdrag Mali, Minusma, omfattar 13 000 man. Sverige bidrar med ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons