Annons

Lugnande besked om maten – om personal säkras

Här är lugnande besked som borde minska hamstringen av mat: Svensk livsmedelsproduktion fungerar bra trots viruskrisens utmaningar, konstaterar LRF.
Coronavirus • Publicerad 21 mars 2020
Anna Karin Hatt, vd för LRF, ser positivt på svensk livsmedelsproduktion trots viruskrisen. Arkivbild.
Anna Karin Hatt, vd för LRF, ser positivt på svensk livsmedelsproduktion trots viruskrisen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

För att säkerställa att livsmedelskedjan är fortsatt välsmord samarbetar Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) nära med övriga livsmedelsaktörer samt regeringen, näringsdepartementet och myndigheter som Jordbruksverket och Tillväxtverket.

"Mest tidskritiskt just nu, och som vi för en dialog med myndigheterna kring, är att säkra arbetskraftsförsörjningen. Det gäller främst för trädgårdsodlingen som behöver extra personal för att klara skörden av olika grönsaker, men också för att mjölk- och köttproduktionen ska kunna fungera", säger Anna Karin Hatt, vd för LRF, i ett pressmeddelande.

Annons

Hon är tillfreds med att regeringen på fredagen klassade primärproduktionen av livsmedel som samhällsviktig verksamhet. "Från LRF:s sida räknar vi med att våra medlemmar nu kommer få de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna hålla igång en daglig produktion", säger Anna Karin Hatt.

LRF vill att regeringen skapar stimulanser som öppnar upp för varslade personer i andra branscher att ta jobb inom livsmedelsproduktionen.

"Men vi måste också säkra att den utländska arbetskraft som är på väg hit inför vårbruket och odlingssäsongen verkligen kan ta sig hit", påpekar hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons