Annons
Nyheter

Trånga badrum – sjukhus riskerar miljonvite

Sjukvård • Publicerad 30 april 2020
Akutmottagningen på Södertälje sjukhus. Arkivbild.
Akutmottagningen på Södertälje sjukhus. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Badrummen på flera avdelningar på Södertälje sjukhus är för små. Det slår Arbetsmiljöverket fast och hotar sjukhuset med sex miljoner kronor i vite om det inte blir bättre, skriver tidningen Arbetarskydd.

Tre avdelningar har fått anmärkning av myndigheten. Samtliga patienter som vårdas på dessa behöver hjälp med duschning och toalettbesök. Men personalen riskerar belastningsskador eftersom de måste arbeta i konstiga arbetsställningar i de trånga utrymmena.

Annons

Arbetsmiljöverket kräver att det ska vara minst 80 centimeters svängrum bredvid duschplatsen, samt att varje avdelning måste kunna duscha patienterna liggande. Om det inte har åtgärdats till den 30 september ska sjukhuset betala en miljon kronor i vite.

Även utrymmena bredvid toaletterna ska vara minst 80 centimeter. Sjukhuset har drygt fyra år på sig att lösa det, annars hotar ännu ett vite på fem miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons