Annons
Nyheter

"Mycket hög" risk för smittspridning i Sverige

Folkhälsomyndigheten höjer risken för smittspridning inom Sverige till mycket hög. Ett antal personer kan dessutom klassas som inhemska fall.
– Det är ett tecken på att vi inte vet hur omfattande spridningen är, säger biträdande stadsepidemiolog Anders Wallensten.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 10 mars 2020
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm på Region Stockholm, och Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, under tisdagens uppdatering.
Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm på Region Stockholm, och Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, under tisdagens uppdatering.Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet svenska fall av coronasmittade personer fortsätter att stiga under tisdagen. Med över 75 nya fall, en majoritet av dem från Stockholmsområdet, överstiger det totala antalet smittade nu 340 bekräftade fall nationellt.

Jämtland har fått sitt första bekräftade coronafall medan regioner som Västra Götaland, Halland och Örebro alla fått ytterligare fall.

Annons

Två personer vårdas på Karolinska universitetssjukhuset intensivvårdsavdelning i Huddinge efter att ha blivit smittade av viruset. Fallen är de första i Sverige där personer tvingats till intensivvård

Men det är framför allt de handfull smittade där det inte går att fastställa en koppling till smitta utomlands som oroar svenska myndigheter. Det kan vara ett tecken på att man inte vet hur omfattande spridningen är.

– Vi har identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var man har fått smittan. Det innebär att de kanske har smittats i samhället, säger Anders Wallensten till TT.

I stabsläge

Wallensten trycker på vikten av att vara extra uppmärksam för att inte minimera risken för smittspridning.

– Undvik onödiga sociala kontakter om du känner dig sjuk, säger han.

I Stockholm har S:t Görans sjukhus och Danderyds sjukhus gått upp i stabsläge samt tagit personal ur tjänst med anledning av konstaterade coronafall som vårdats på sjukhuset.

Även Södersjukhuset har vidtagit liknande åtgärder och uppger att 70 medarbetare ur personalen hanteras enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer efter att ha varit i kontakt med en smittad.

Smittskydd Stockholm kommer också att ändra sin strategi efter att Sverige ser ut att ha fått de konstaterade fallen av inhemsk spridning av coronaviruset.

– Vår smittspårning kommer att inrikta sig på de som är svårast sjuka och fånga upp fall tidigt för att försöka undvika att man i vården utsätter andra för smitta, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

God handhygien

De flesta drabbade i Sverige är mellan 40 och 60 år gamla. Men det kan också bero på att denna åldersgrupp har varit i norra Italien i större utsträckning, poängterar Anders Wallensten.

Annons

– De som har smittats har i stor utsträckning smittats av nära kontakt med exempelvis familjemedlemmar. De fall vi har i nuläget verkar inte ha smittats via flyktiga kontakter, så som på flyg, säger Wallensten.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson förs det dialoger kring huruvida nya riktlinjer för större evenemang kommer att införas.

– Men evenemangen måste bedömas utifrån sina egna unika förutsättningar, säger Johan Carlson.

I övrigt kvartstår Folkhälsomyndighetens råd om god handhygien.

Fakta: Antal fall i Sverige

Sammanlagt har 343 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset:

207 personer i Region Stockholm

48 personer i Västra Götaland

25 personer i Region Skåne

22 personer i Region Värmland

10 personer i Region Jönköping

9 personer i Region Uppsala

6 personer i Region Halland

5 personer i Region Västerbotten

5 personer i Region Örebro län

2 personer i Region Gävleborg

1 person i Region Sörmland

1 person i Region Norrbotten

1 person i Region Östergötland

1 person i Region Jämtland

Uppdaterad klockan 12:30 den 10 mars 2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons