Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man till sjukhus med ambulanshelikopter efter avåkning på väg 180.
Man skjuten till döds i Kristianstad.
Publicerad 20 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Vid midnatt mot fredagen inträffade en singelolycka med personbil på väg 180, i höjd med Närsbo någon kilometer in i Alingsås kommun från Borås-hållet.

– På oklart sätt har föraren förlorat kontrollen över bilen och kört ut i skogen, säger Sandra Fischer, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Annons

Skadeläget var oklart inledningsvis för mannen som är i 25-årsåldern. Han ska ha suttit ensam i bilen och klämts fast.

– Han var vaken och talbar när patrull kom på plats, men har blivit tagen med ambulanshelikopter till Sahlgrenska, säger Fischer.

– Han klagade lite på höft- och ryggsmärtor. Vi misstänker att han kört påverkad av något, så han är kroppsbesiktigad också. Men skadeläget var väl hyfsat okej, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Sjukvården har uppgett till polisen att mannen inte har livshotande skador. Polisen har gjort en anmälan om vårdslöshet i trafik.

Här saknas innehåll

Sverige

Polisen larmades sent på torsdagskvällen om att flera höga smällar hade hörts på Gamlegården.

– Polis skickas till platsen och på väg mot adressen kommer uppgifter om att en person är skjuten. Ambulans skickas, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region syd.

En man med skottskador anträffades sedan utomhus på Bataljonsvägen. Han fördes till sjukhus med ambulans.

Polisen söker efter minst två gärningsmän och ett större område på Bataljonsvägen är avspärrat.

Polisen är på plats vid Centralsjukhuset i Kristianstad för att säkerställa att dess verksamhet kan bedrivas utan störningar, uppger Rickard Lundqvist.

Annons

Vid 01-tiden meddelar polisen att den skadade personen avlidit. Anhöriga har underrättats om detta.

Region Skåne uppger att den avlidne är en man i 25-årsåldern.

Under natten till fredagen arbetar tekniker i det avspärrade området. Hund var också på plats.

Avspärrningarna togs bort strax efter klockan 04. På onsdagsmorgonen meddelar polisen att man kontrollerat ett flertal personer, men att ingen är gripen. En anmälan om misstänkt mord har gjorts.

Hittills i år har 1 200 falska sedlar analyserats av Nationellt forensiskt centrum vid Polisen. 2015 var antalet 300.

– Både allmänhet och kassapersonal är ovana att hantera kontanter och reagerar inte längre om en sedel känns konstig, säger Michael Johansson, sedelexpert på NFC, till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Det rör sig främst om 500- och 200-kronorssedlar, och förfalskningarna är av "enklast tänkbara typ", enligt honom. (TT)

Världen

En belgisk domstol har dömt en tidigare rwandisk företagsledare för folkmord för handlingar begångna under folkmordet i Rwanda 1994.

Fabien Neretse, som hävdar sin oskuld, dömds även för krigsförbrytelser och riskerar livstid i fängelse. Straffet meddelas på fredagen.

Enligt åtalet uppmanade Neretse till mord på människor från folkgruppen tutsi. Han ska även ha legat bakom flera mord. (TT)

Annons

Harvey Weinstein har på nytt stämts för sexuella övergrepp. Den nya stämningen lämnades in av en av de kvinnor som ingick i en uppgörelse med filmmogulen i början av december.

För en dryg vecka sedan meddelades att Harvey Weinstein och hans tidigare filmbolag har gjort upp med ett 30-tal kvinnor som anklagat honom för olika sexbrott.

Uppgörelsen omfattade 25 miljoner dollar, varav merparten är ersättning till kvinnorna för att de drar tillbaka anklagelserna. Weinstein å sin sida slapp erkänna att han har gjort något fel och behöver inte betala något ur egen ficka.

Men nu har en av kvinnorna hoppat av uppgörelsen, och lämnat in en civilrättslig stämning med hänvisning till just att Weinstein inte behöver erkänna sina handlingar.

– Därför lämnar jag i dag in min egen stämningsansökan, under mitt riktiga namn, säger Kaja Sokola via sin advokat.

Sokola var 16 år när hon enligt egna uppgifter 2002 utsattes för sexuella övergrepp av Weinstein. Hon säger att filmmogulen bjöd ut henne på middag, men i stället tog henne till sin lägenhet på Manhattan, där han förgrep sig på henne. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Magnus GrunnonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons