Annons

Vännen om Lars Tunbjörk: ”Han sa alltid att det var tack vare mig som han inte blev kvar i Borås”

Rolf Adlercreutz gav Lars Tunbjörk jobbet som öppnade dörrarna till de stora tidningarna. Han var också (kanske) den som gav honom smeknamnet Tunis och fick honom att lämna Borås.
Stockholm • Publicerad 13 oktober 2017
SALT-gänget samlat c:a 1985 efter Stockholms-Tidningens konkurs. Fr.v. Claes Löfgren, Lars Tunbjörk, Ulf Simonsson, Lasse Allard (delvis skymd), Rolf Adlercreutz och Anders Sjöberg.Foto: Per Lindström, Lund.
SALT-gänget samlat c:a 1985 efter Stockholms-Tidningens konkurs. Fr.v. Claes Löfgren, Lars Tunbjörk, Ulf Simonsson, Lasse Allard (delvis skymd), Rolf Adlercreutz och Anders Sjöberg.Foto: Per Lindström, Lund.

Det är en mörk kväll i Stockholm 1974 utanför Aftonbladets lokaler. Rolf Adlercreutz har fullt upp med att försöka få in tre sportjournalister i en liten Fiat för att åka på ishockey. Då släntrar en 18-år gammal Lars Tunbjörk fram och frågar om han får jobba på Adlercreutz bildbyrå Jourfotograferna.

– Han var klockren. Han var en snabb och oerhört skicklig fotograf redan då, säger Rolf Adlercreutz.

”Porträttbilden på Tunis tog jag 2 augusti på Stockens (Stockholms-Tidningen) redaktion, åkte sen på semester och när jag kom hem var tidningen nerlagd”, skriver Adlercreutz.
”Porträttbilden på Tunis tog jag 2 augusti på Stockens (Stockholms-Tidningen) redaktion, åkte sen på semester och när jag kom hem var tidningen nerlagd”, skriver Adlercreutz.Foto: Rolf Adlercreutz
Annons

Han bestämmer sig för att ge Lars Tunbjörk en chans. Jourfotograferna fotade åt bland annat Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter och Lars fick jobba mycket. Det var också här (enligt Adercreutz, Roger Turesson hävdar bestämt att han kallats det redan tidigare) som han fick smeknamnet Tunis eftersom det redan fanns en Lars på byrån. När värnpliktsåret var över åkte han tillbaka till Borås och jobbade på Borås tidning – i en vecka.

– Jag ringde honom och bad honom komma och jobba, så han sade upp sig och kom upp till oss igen, säger Rolf Adlercreutz och fortsätter:

– Han sa alltid att det var tack vare mig som han inte blev kvar i Borås.

Lars Tunbjörk och Rolf Adlercreutz fortsatte jobba ihop även när Jourfotograferna gick i konkurs 1979. Då bildades istället fotograferna SALT (stod för Sjöberg, Adlercreutz, Löfgren och Tunbjörk) som sedan blev Stockholms-Tidningens bildbyrå. Första sommaren som Stockholms-Tidningen kom ut 1982, gjorde Tunbjörk flera jobb för tidningen vilket gjorde att han blev utsedd till Årets Pressfotograf i Pressfotografernas Klubbs årliga tävling.

– Jag har inte lärt Tunis någonting. Inte om foto i alla fall, det kunde han redan så bra själv. Jag hjälpte honom bara att få en plattform, säger Adlercreutz.

Lars Tunbjörk och dottern Ella 1998.  ”Han skulle fotografera mig och en person till i Galleri Kontrasts lokaler där jag skötte verksamheten”, skriver Rolf Adlercreutz om bilden.
Lars Tunbjörk och dottern Ella 1998. ”Han skulle fotografera mig och en person till i Galleri Kontrasts lokaler där jag skötte verksamheten”, skriver Rolf Adlercreutz om bilden.Foto: Rolf Adlercreutz

Rolf Adlercreutz beskriver Lars Tunbjörk som en person som inte skrämde någon och att det även var hans styrka när han fotograferade.

– Han var i Blackpool som är lite av ett semesterparadis i England. Och han ser en man i kostym ligga på knä i sanden och bygga sandslott. Och Tunis hade en kamera som var stor som en halv kolonistuga men mannen på stranden brydde sig inte om honom. Trots en stor kamera som väsnades. Men Lars tog liksom ingen plats, han störde ingen, berättar Adlercreutz.

,Rolf Adlercreutz berättar också när han såg Lars Tunbjörk och hans partner Maud Nycander tillsammans för första gången.

– Det var i samband med hans utställning på Nordiska museet som jag såg honom och Maud dansa på festen efteråt. Då minns jag att jag tänkte att nu är det något på gång, säger han.

Rolf Adlercreutz 2017.
Rolf Adlercreutz 2017.Foto: Bibbi Johansson

Anna EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons