Annons

Stort intresse för Borås nya gatukonst

På stadens väggar och gathörn börjar No limits konstverk få sin färdiga form och många är nyfikna på att se dem. Under fredagens guidade tur blev musbutikerna och vargen av skrot de stora favoriterna.
Borås • Publicerad 8 september 2017

Den som vill får ta en gratis poncho innan de går ut. För alla utom ett av konstverken på rundan är utomhus och regnet hänger i luften. Nästan 40 personer har samlats vid Textile fashion center för att gå promenaden och se konsten som växer fram i staden.

Annons

Konstnären Gemma O´brien från Australien har täckt en vägg med blommor och mönster. Det sägs också att det gömmer sig bokstäver i bilden.
Konstnären Gemma O´brien från Australien har täckt en vägg med blommor och mönster. Det sägs också att det gömmer sig bokstäver i bilden.

– Det är jättepopulärt, flera guidningar varje dag är fullbokade, säger guiden Jan-Åke Brorsson.

I gruppen finns en skolklass, ett gäng konstintresserade jobbarkompisar men framförallt allmänt kulturintresserade boråsare som är nyfikna på den nya gatukonsten. I täten går guiden Jan-Åke Brorsson. Han leder runt gruppen till 14 konstverk på lite mer än en och en halv timme. Han tar också en omväg för att hitta festivalens nyaste skapelse ”Dunken” av AnonyMouse.

– De små musbutikerna är populära, så det var kul att se den nyaste också, säger han.

Flera av konstnärerna är på plats och i full gång med att måla när gruppen stannar för att beundra deras konst. Den färgälskande konstnären Lakwena från London har precis tagit skydd från regnet när gruppen går förbi och får flera hyllande tillrop. Hon svarar generat med ett svenskt ”tack”.

Turen slingrar sig förbi amerikanska HotTeas installation utanför Caroli kyrkan och hans hundratals färgglada platsremsor som rasslar i vinden och vidare till NeSpoons målning som förställer spets. Vidare genom stadsparken för att se Fintan Magees trädklättrande kvinna och slutligen till vargen byggd av skräp som växer fram på turistbyråns vägg med hjälp av konstnären Bordalo II.

Just vargen blir mångas favorit. Rose-Marie Lundby är en av dem som går den guidade turen och har fastnat för det stora varghuvudet.

– Det är bra med miljötänket i konstverket, säger hon.

Mary Österlin

Bor: Borås

Annons

Gör: Tentamensvakt på Borås högskola

Bästa med No limit: Det är kul att kunna gå runt och titta på konst. Jag gillar kvinnan i trädet som målats av Flintan Magee. Hon sitter och tar in omgivningen och ser så andlig ut.

Per-Olof Norin

Bor: Borås

Gör: Studerar till bibliotekarie på Borås högskola

Bästa på No limit: Att få gå runt och upptäcka nya platser i staden. Det är nästan som stadsorientering! Min favorit bland de nya konstverken är mannen med målarpenseln av Lonac. Den är meta för det är en målning av någon som målar.

Rose-Marie Lundby

Bor: Tvååker

Gör: Beundrar konst

Annons

Bäst med No limit: Det är bra och intressant. Min favorit är skrotvargen på turistbyrån. Det är bra med miljötänket i konstverket.

Anna Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons