Annons

Röster om lyrikåret 2019: ”Jag väljer att vara optimist”

Några litterära personligheter ger sin syn på det gångna lyrikåret.
Litteratur • Publicerad 5 mars 2020
Kristofer Folkhammar.
Kristofer Folkhammar.Foto: Sara MacKey

Kristofer Folkhammar, författare och kritiker, en av redaktörerna bakom antologin 'Berör och förstör', i vår aktuell med diktsamlingen ”I takt, inatt”.

– "O" av Judith Kiros är en fantastisk bok. Den är så mångsidig, gripande och intelligent. En Anne Carson med vassare politisk udd.

Annons

– Jag väljer att vara optimist idag – kanske stundar äntligen ett litteraturklimat där varken läsare eller poeter förutsätts välja mellan ytterligheter: Det politiskt övertygade kan rymma det estetiskt avancerade. Det slammigt sjungande kan läsas omlott med det konceptuellt cerebrala. Uppgrävda rosenrabatter i snöblandat regn. De verkliga utmaningarna finns, liksom tidigare, i poesins omständigheter: Hitta läsare och bygga upp nya, inkluderande institutioner. Något som blir alltmer akut med tanke på det kulturpolitiska läget.

Anna Hallberg.
Anna Hallberg.Foto: Caroline Andersson

Anna Hallberg, poet och kritiker. Senaste boken var ”Läserapport från Aniara – Tre essäer”, som kom förra året:

– Jag blev ju väldigt förtjust i Bella Batistinis "Mata duvorna", men det har jag sagt i så många sammanhang att det känns tråkigt att upprepa. Johan Jönsons dubbelutgivning "Marginalia/Xterminalia" är fantastisk, jag gillar också den palestinska poeten Asma Azaizeh som skrivit "Tro inte på mig när jag talar om kriget" i svensk översättning av Jasim Mohammed.

Har du någon observation kring lyrikåret 2019?

– Det mest uppenbara är ju att det kom så många bra debutanter förra året, vilket märks inte minst i nomineringarna till Borås Tidnings debutantpris. Förutom de fem (Marit Kapla, Lina Rydén Reynols, Bella Batistini, Kalle Hedström Gustafsson och Judith Kiros) vill jag också nämna Felicia Mulinari, David Zimmerman och Adam Westman.

Aase Berg.
Aase Berg.Foto: Maja Suslin/TT

Aase Berg, författare och kritiker. Kritikerrosade romanen ”Haggan” är hennes senaste bok:

– Jag läste Aylin Bloch Boynukisas ”Fåglarna”, som kom ut förra året. Det är en sorts romen, men en lyrisk roman. ”Fåglarna” var hennes andra bok sedan debuten 2011 och hon avled tyvärr innan den kom ut. Det förvånar mig att hennes författarskap inte har blivit mer uppmärksammat, för hon var en fantastisk författare och det är tråkigt att hon inte har fått den uppskattning hon förtjänar.

Annons

Gunnar Nirstedt, förläggare.
Gunnar Nirstedt, förläggare.Foto: Lena Kvist

Gunnar Nirstedt, förlagschef. Driver förlaget Nirstedt/litteratur, där en av årets nominerade lyrikböcker har getts ut:

– Förutom nominerade Lina Rydén Reynols ”Läs mina läppar” gläds jag just nu mest åt Erik Lindman Matas omtalade debut ”PUR”, som kom ut på Nirstedt/litteratur i januari, en poesi som är allvarlig och förtvivlad samtidigt som den har lätthet som få andra.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons