Annons

Poeten Björner Torsson är död

Litteratur • Publicerad 11 maj 2020

Poeten och arkitekten Björner Torsson är död efter en tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter. Han debuterade med ”Duvan i oljeregnet” 1964, och gav ut ett tiotal diktsamlingar. Han var också arkitekt och under många år arbetade han som lärare på Arkitekturskolan i Stockholm.

– Det märktes att Björner Torsson också var arkitekt. Han byggde verkligen dikter! Därinne rörde man sig fritt och sinnligt mellan dåtid och nutid, komik och allvar, vardagsliv och död. Han var kanske inte känd för många, men han var viktig för poesin, säger DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman.

Annons

Under sin långa karriär belönades han bland annat med Samfundet De Nios vinterpris, Bellmanpriset och Sveriges Radios lyrikpris. Förra året tilldelades han ett extra pris från Svenska Akademien på 100 000 kronor.

Björner Torsson föddes i Karlskoga 1937 men var sedan länge bosatt på Gotland.

Han blev 83 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons