Annons

En av tio män har köpt sex – hur får vi dem att sluta?

Den stora frågan man ställer sig är hur människor, företrädesvis män, kan anse att det är okej att köpa en annan människas kropp, skriver M-kvinnor.
Debatt • Publicerad 26 maj 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Stian Lysberg, Solum

Både upprörd och grymt besviken. Så kan man nog sammanfatta känslan som vi och många andra känner när vi fick veta att den före detta proffsboxaren och tv-profilen Paulo Roberto åkt dit för att ha köpt sex av en prostituerad kvinna.

Syftet med polisens razzia mot olika lägenheter i centrala Stockholm var dels att hitta sexköpare och rapportera dem, men också att hitta och hjälpa de kvinnor som säljer sex.

Annons

Hade det inte varit en känd person bland de elva män som åkte fast i polisrazzian så hade det sannolikt blivit en blänkare i media och inget mer. Nu har frågan om prostitution och människohandel verkligen hamnat i medias fokus, vilket i sig är oerhört positivt.

”Sexköpare ska känna att risken att åka fast är stor.”

Kvinnor som säljer sex kommer ofta från fattiga länder och de befinner sig i ett mycket utsatt läge. I en del fall kommer kvinnorna hit för att tigga och hamnar sedan i prostitution. I andra fall tvingas de hit på grund av extrem fattigdom eller genom utpressning och hot.

Den stora frågan man ställer sig är hur människor, företrädesvis män, kan anse att det är okej att köpa en annan människas kropp. Cirka en av tio män har någon gång gett ekonomisk ersättning för sexuella tjänster, enligt den nationella studie som Folkhälsomyndigheten presenterade 2019.

Hur får vi män att sluta köpa sex?

* Det handlar om våra värderingar och synen på varandra. Vi måste börja tidigare med att diskutera med våra barn kring hur vi ser på varandra och framförallt på pojkars och mäns syn på flickor och kvinnor. Här har också skolan en mycket viktig roll.

* Sexköpare ska känna att risken att åka fast är stor. Här behöver såväl polisens som domstolarnas förutsättningar ses över och stärkas.

* Arbetet gentemot de utsatta kvinnorna behöver stärkas.

En ”kändis” sexköp har satt fokus på det stora samhällsproblem som prostitution och människohandel är. Förhoppningsvis leder den diskussion som nu pågår till positiva åtgärder.

Anna-Lena Holberg (M), ordförande, Moderatkvinnorna i Västra Götaland

Gabriela Bosnjakovic (M), kommunstyrelsens ordförande, Vara kommun

Annons

Ann Iberius Orrvik, ordförande, Moderatkvinnorna i Västra Götaland södra

Annelie Hastig (M), vice ordförande, Moderatkvinnorna i Västra Götaland södra

Annons
Annons
Annons
Annons