Annons

Djurbok som ger leriga stövlar

”Hur ser man djur?” är en ny rolig och faktarik naturbok av Björn Bergenholtz. Finemang läsning för barn och vuxna som på ett enkelt och spännande vis vill utforska naturen och djuren.
Bokrecension • Publicerad 18 april 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Björn Bergenholtz bok räddar semestern och sommarlovet.
Björn Bergenholtz bok räddar semestern och sommarlovet.Foto: Lars Grönwall

Hur ser man djur? – en upptäckarbok för nyfikna

Faktabilderbok

Text och bild: Björn Bergenholtz

Förlag: Rabén & Sjögren

Björn Bergenholtz ”Känn igen 25-böcker” om träd och buskar, fjärilar och annat smått och gott i naturen är fina och användbara böcker för alla som vill lära sig mer om naturen. Den nya boken ”Hur ser man djur?” är samma andas barn men är faktiskt roligare skriven. Tilltalet är till barn, men vuxna har ändå stor behållning av den. Jag är gammal fältbiolog och tycker att jag kan en hel del om våra svenska djur, men även jag hittar här såklart nya kunskaper.

Boken är som en utflykts- och upptäckarbok med tips på när och hur man ser och hör ugglor, hur man kan spana in fladdermöss och mycket mera. Man får lära sig bygga en vattenkikare och snickra en enkel fågelholk.

”De vill inte ha kalas, myggor vill ha blod! Ditt blod. För dem är det du som är kalaset.”
Annons

Bergenholtz bilder är så tydliga och talande. På första uppslaget ser man en älgklöv i naturlig storlek med en liten dvärgnäbbmus som blickar upp mot själva älgen, som vi inte ser. Det är ett effektivt bildberättande med beskärningar och utsparningar. Humoristiskt berättas om hur man letar upp insekter och examinerar dem och hur andra letar upp oss som flugor och getingar på saftkalaset. De vill inte ha kalas, myggor vill ha blod! ”Ditt blod. För dem är det du som är kalaset!”

Kort och koncist får novisen lära sig om en vanlig missuppfattning, den om snäckor och sniglar. Snigeln bär inte alls sitt hus på ryggen, den har inget. Bara snäckor har hus. En mask är en mask, hela sitt liv. En larv är bara halvfärdig och ska bli något annat, t.ex. en fjäril.

fakta

Björn Bergenholtz

Illustratören och författaren Björn Bergenholtz har nått en bred publik med serien ”Känn igen 25…”, som har handlat om träd, fjärilar, kräldjur med mera. Författaren är född 1962 i den Småland, men är numera bosatt i Stockholm.

Det är som redan framgått en lärorik och lustfylld naturbok som också visar på teckningens fördel framför fotografier när det gäller artbestämning av fåglar och kryp.

Jag blir sugen på fladdermus- och nattflynspaning i sommar. Nu i dessa virustider kan man gå på upptäcktsfärd runt den egna knuten och upptäcka en spännande aktivitet är andra sover. Men gå inte ut på natten ensam, manar författaren. Det gäller kanske inte tanter på landet, men att ha flytväst på sjön gäller alla! Vem vill inte få se en brunlångöra (fladdermus) som har nästan lika långa öron som hela kroppen. Som en liten åsna i miniatyr.

Semestern och sommarlovet är räddade, ut och stoppa näsan i marken och håll stövlarna leriga!

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons