Annons

Vård- och preventivmedelsappar är inte riskfria

Att ha vård och preventivmedel i digitalt format är inte okomplicerat - och riskerna desto större när något blir fel. Kanske är det dags att sluta hymla om vård och preventivmedelsapparna.
Publicerad 6 augusti 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Ibland är det bäst att ta det säkra före det osäkra när det kommer till vård, mediciner och preventivmedel.
Ibland är det bäst att ta det säkra före det osäkra när det kommer till vård, mediciner och preventivmedel.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

KRY och andra vårdappar hyllas ofta som ett innovativt sätt att avlasta vården. BT har tidigare skrivit om varför apparna inte är ensidigt positiva och att kritik riktats mot nätläkarnas metoder och kallat dem “stympade läkarundersökningar”. Dessutom uttrycks en oro för att det kan skrivas ut för mycket mediciner. Sagan om vårdapparna börjar bli allt mer lik ett annat företag och de problem de stött på - nämligen preventivmedelsappen Natural Cycles.

Natural Cycles är en app som med hjälp av en extra känslig basaltermometer mäter temperaturen varje morgon, vid ett punktligt klockslag, kan då räkna ut huruvida en kvinna är fertil den dagen eller inte. Genom att enkelt föra in dagens temperatur i appen blir den grön eller röd, alltså om man inte kan bli gravid den dagen eller om man behöver skydd. Eller tvärtom för den som använder appen för att skaffa barn. Det sistnämnda fungerar säkerligen utmärkt. Det är de som använt Natural Cycles som preventivmedel som kanske blivit något mer besvikna. I januari anmälde Södersjukhuset i Stockholm appen till läkemedelsverket efter att 37 kvinnor som blivit gravida genom att använda den sökte sig till sjukhuset för att göra abort.

Annons

I de flesta fall, med rätt användning, kan Natural Cycles säkerligen fungera. Detsamma gäller vårdapparna. Problemet är att i undantagen när det inte går bra, riskerar människan och patienten mer än vid någon av alla appar i telefonen. Just för att det handlar om hälsan och kroppen riskerar konsekvenserna att bli värre om något går fel. Oavsett om det är en oönskad graviditet eller för mycket utskriven antibiotika så är faran betydligt större än om man glömmer koden till bankappen eller när Spotifylistan inte kan laddas ner.

Att människor gör verklighet av innovativa ideer och startar företag som såväl underhåller som underlättar är en fantastisk del av marknadsekonomin och digitaliseringen. Men det krävs också en insikt om att saker som vård och preventivmedel inte är en lika okomplicerad del av näringsfriheten när den kommer i ett digitalt format. Dessutom kan den marknadsföring som finns, exempelvis i fallet Natural Cycles, i vissa fall leda till att unga tjejer inte förstår fördelarna med mer dokumenterat säkra preventivmedel. Även vårdapparna riskerar att skapa en efterfrågans marknad på vården som landstingen får betala dyrt för. Att ett psykologsamtal finns några knapptryck bort i telefonen gör knappast heller att färre kommer söka vård för sin psykiska hälsa. Ett problem som också läkare och forskare har uppmärksammat, nämligen att fler söker vård för psykisk ohälsa i dag, trots att den inte ökat signifikant sen början av millenniumskiftet.

Landstingens vårdcentraler och bleka piller på en karta med beryktade biverkningar känns kanske inte så roligt. Men det är säkert. En fysisk läkarundersökning ger sällan utrymme för obesvarade frågor och kan ofta bestämma en korrekt diagnos och därmed korrekt medicinsk behandling av den. P-piller och spiral kan visserligen ge biverkningar till allt från rikligare menstruation till humörsvängningar och viktuppgång - men gravid blir de som använder det sällan. Dessutom finns det ett stort antal preventivmedel i dag att byta till om något skulle ge jobbiga biverkningar.

Trots snyggt paketerade appar, marknadsföring om kort väntetid eller ett hormonfritt liv, finns det kanske ibland en poäng i att ta det säkra före det osäkra. KRY är inte musikappen Spotify som deras investerare jämförde det med och Natural Cycles är inte samma sak som ett säkert preventivmedel i form a P-piller eller kondom. Om man slutar hymla kring detta, kanske konsumentmakten kan användas till att ställa krav på dessa nya företag så att dem utvecklas i en mer hållbar, och mindre riskabel, riktning.

BT
Annons
Annons
Annons
Annons