1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Han prisas för bevarande av slåtterängar

Sune Broman på gården Skog i Tvärred fick i går utmärkelsen Årets slåtterängsskötare i Västra Götaland 2018 för sitt mångåriga arbete med ängarna på sin gård.
Sune Broman visar hur man skärper en lie. Lien är ett viktigt redskap som inte alla behärskar att använda i dag.
Foto: Anne Engström

Slåtterängar är viktiga för sin artrikedom och sitt biologiska värde, men även som levande kulturhistoria och en del av vårt kulturarv. Tack vare enskilda personers och föreningars årliga insatser finns slåtterängar fortfarande kvar. Det är för att uppmärksamma det arbetet som länsstyrelsen delar ut priset Årets slåtterängsskötare.

På onsdagen fick Sune Broman ta emot pris för sitt arbete av landsbygdsdirektör Marie Andreasson och rådgivare Karin Persson på länsstyrelsen Västra Götaland. Motiveringen är att han under många år har skött ängarna på gården Skog. Arbetet följer året med vårens fagning av löv, slåtterstart en bit in i juli och sensommarens efterbete. Sune arbetar också med traditionell hamling (lövtäkt) av gamla och unga träd och röjer vid behov bland träd och buskar. De artrika ängarna på gården Skog är en del av en småskalig odlingsmiljö som varsamt restaureras för att öka mångfalden.

Han ordnar slåttergille, tar emot en klass från Ätradalsskolan i fagningstid och har grupper på studiebesök, så att kunskapen om ängarna sprids.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

– Att göra detta själv går inte, säger Sune Broman. Jag har turen att ha många runt mig. Vi brukar vara ett 30-tal på slåttergillet och flera andra hjälper till och ger råd under året.

Marie Andreasson lämnar diplom och blommor till Sune Broman. På trädet hänger liarna redo.
Foto: Anne Engström