1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vegankosten blev lyftet för SM-femman: ”Blev lättare att springa”

SM-femma på Stockholm Marathon och bästa sjuhäring på Göteborgsvarvet.
Klas Johansson, 39, är långdistanslöparen som tackar sin kostförändring för framgångarna.
– Det hände något i kroppen när jag började äta vegankost, säger han.
39-åriga Klas Johansson representerar Vegan Runners IK: ”Vi vill visa att det går bra att springa fort när man äter vegankost”.
Foto: Linus Dahlbäck

Klas Johansson har precis svängt av vägen strax utanför Rångedala för att visa sitt favoritträningsställe, gamla banvallen som sträcker sig till Ulricehamn. Han häller upp en kopp kaffe innan han slår sig ner med BT i sitt bagage, för att undkomma det sporadiska regnet.

Han är uppvuxen i Bollebygd och bodde där tills han var 17 år. Då, som lovande cyklist, fick Klas Johansson erbjudande att flytta till Italien och börja tävla för en juniorklubb i närheten av Pisa.

– Jag var där i fyra år. Sedan fick jag nog av cyklingen. Det var svåra tider för sporten i och med all dopning. Jag var specialiserad på bergskörning och där var det extra svårt att hävda sig om man inte ville använda förbjudna substanser. Det var väldigt utbrett med dopning i Italien och det var väl det som fick mig att tappa sugen lite.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Johansson flyttade hem till Sverige men idrotten föll mellan stolarna när livet rullade vidare.

– Jag började springa men det var mest för att hålla igång. Jag tränade inte på någon högre nivå på ungefär tio år.

Johansson har varit vegan i ungefär fem år: ”Innan blev jag ofta sjuk när jag tränade mycket och var nedtränad men nu blir jag knappt sjuk längre”.
Foto: Linus Dahlbäck

Men en förändring i kosten i samband med dietiststudier gjorde att lusten för att satsa ordentligt återkom.

– Jag började satsa seriöst i samband med att jag gick över till vegankost. Jag märkte att det blev mycket lättare att springa och att jag återhämtade mig snabbare. Då blev det kul och motiverande att visa att den kosten fungerar bra även för idrottsmän, säger han.

När han började springa hade han ingen koppling till någon förening och det slutade med att han började representera Stockholmsföreningen Vegan Runners IK. Sedan ett år tillbaka bor han åter i Bollebygd men springer fortfarande för Vegan Runners.

– Vi i klubben försöker bidra med positiva exempel. Man behöver inte säga så mycket utan kan istället visa att det går bra att springa fort med vegankost också. Man märker att folk tycker att det är positivt på sociala medier och på tävlingar ibland, säger han och ger ett exempel från årets Stockholm Marathon där han slutade på femte plats bland svenskarna.

– När jag sprang Stockholm Marathon låg jag nära Mustafa Mohamed de första sju kilometerna. Alla ropade ”Heja Musse!” hela tiden i början, men efter ett tag var det någon som ropade ”Heja veganen!”.

Förutom några extra hejarop utmed banan upplever han att den växtbaserade kosten och uteslutandet av kött- och mejeriprodukter haft en positiv effekt på hälsan.

– Jag kan bara relatera till mig själv men jag kände att det hände något i kroppen när jag började med vegankost. Återhämtningen blev mycket snabbare. Innan blev jag ofta sjuk när jag tränade mycket och var nedtränad men nu blir jag knappt sjuk längre.

29:e september springer Klas Johansson Berlin Marathon, ett av världens mest populära maratonlopp.
Foto: Linus Dahlbäck

Säsongens största kvarvarande mål är Berlin Marathon sista helgen i september. Där har han revansch att utkräva efter att ha gått in i väggen förra året.

– Målet är att springa under två timmar och tjugo minuter. Det är ett väldigt fint lopp inne i centrum av staden och ett av världens mest populära lopp. Berlin är ju nästan lite av världens veganmecka så jag hoppas på extra mycket hejarop.

FAKTA:

Klas Johansson

Ålder: 39.
Bor: Bollebygd.
Yrke: Dietist.
Löparmeriter: Två gånger Sverigefemma på Stockholm Marathon.
Sporadisk träningspartner: Hunden Sasso.