Annons

Tävlingshästar dopades med arsenik

Hästar som fått i sig höga doser av arsenik och ryttare som lagt hela sin kroppsvikt i tyglarna på sin häst.
Flera internationella ryttare som dopat eller plågat sina hästar har fått sina straff.
Ridsport • Publicerad 27 april 2020
Distansritt är en populär tävlingsform i Mellanöstern. Nu har flera stjärnryttare stängs av för dopningsbrott och djurplågeri. Ryttarna på bilden är inte de som omnämns i texten. Arkivbild.
Distansritt är en populär tävlingsform i Mellanöstern. Nu har flera stjärnryttare stängs av för dopningsbrott och djurplågeri. Ryttarna på bilden är inte de som omnämns i texten. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Det är Internationella Ridsportförbundet (FEI) som utdömt straff mot flera ryttare inom distansritten, skriver Dagens Nyheter och tidningen Ridsport.

Said al-Balushi från Oman stängs av i tre år och får betala dryga böter sedan hans häst Kekmader testats positivt för arsenik. Det giftiga grundämnet kan förbättra uthålligheten och stärka musklerna hos hästar och är därför dopningsklassat.

Annons

Även ett prov från en annan av al-Balushis hästar i en tävling en vecka senare innehöll spår av arsenik.

Distansritten är ingen OS-gren, men är på frammarsch i främst Mellanöstern. Tävlingarna är rejäla uthållningsprov med distanser uppemot 160 kilometer.

Ytterligare två ryttare, från Förenade arabemiraten och Saudiarabien, stängs av i två år vardera eftersom deras hästar uppvisat spår av anabola steroider.

FEI stänger även av Rashed Hamoud Humaid al-Junaib, Förenade arabemiraten, för att helt mot reglerna upprepade gånger ha lagt hela sin kroppsvikt i tyglarna på sin häst 8 Minute och därmed anses ha plågat den.

Händelsen under Presidents Cup i Förenade arabemiraten i fjol blev mycket uppmärksammat och nu faller domen – tre månaders avstängning och 20 000 kronor i böter.

22-årige al-Junaib, som vann stortävlingen 2018 med samma häst, använde ett skarpt bett till hästen, som sedan incidenten i fjol har förbjudits av FEI.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons