Annons

Svahn om jämförelsen: Känns väldigt coolt

Sprintcupssegrarinnan Linn Svahn gör som Stina Nilsson och går sin egen väg.
Skidor • Publicerad 24 april 2020
Linn Svahn är lite hemlighetsfull om hur hon lägger upp träningen inför kommande säsong. Arkivbild.
Linn Svahn är lite hemlighetsfull om hur hon lägger upp träningen inför kommande säsong. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Linn Svahn jublar över segern i Falun i februari.
Linn Svahn jublar över segern i Falun i februari.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den första hela säsongen i världscupen blev en succé för 20-åringen som tog tre individuella segrar, ytterligare en pallplats och vann sprintcupen.

– Jag är väldigt stolt över att jag hållit en så himla hög nivå säsongen igenom, att jag hittat ett system som fungerar för mig så att jag kunnat prestera helg efter helg, säger hon i en telefonintervju.

Annons

– Jag är väldigt säker på vad jag ska göra för att lyckas och tummar inte på det även om andra runtomkring haft en lite annan syn och vill dra åt ett annat håll. Jag drivs väldigt mycket av att jag själv har bollen och jag vet vad jag behöver göra för att bli ännu vassare och ännu snabbare.

Jämförs med Stina Nilsson

TT: Du låter som att du gör som Stina Nilsson, som också alltid går sin egen väg.

– Jag har fått höra det förut och det känns väldigt coolt för hon är en unik karaktär och skidåkare. Självklart har hon varit inspirerande, men tankesättet – de drag som är lite lika mellan oss – har alltid funnits hos mig. Innan jag visste vem Stina Nilsson var, säger Svahn om sprintstjärnan som nu lämnat längdskidsporten för skidskytte.

– Det blir tråkigt att inte få matcha mot henne framöver. Men jag ska hålla fanan högt ändå.

Nu laddar Svahn om för en VM-säsong – i Oberstdorf i februari-mars.

– Det är verkligen det som är huvudmålet. Jag har ju inga internationella meriter från mästerskap, men nu jobbar jag på dem.

"Hemlighetsmakeri"

På frågan om vad hon ska slipa på till nästa säsong svarar hon lite undvikande.

– Det är lite hemlighetsmakeri, jag vill hålla det för mig själv och begränsar vilka som får ta del av de innersta målen, säger hon.

– Men det är inga dramatiska skillnader i träningen, det är lite detaljer. Jag är ju ung och att få ytterligare ett år med bra träning i kroppen kommer att göra att jag tar ytterligare steg. Jag har ett stort utvecklingsdriv och det i kombination med en oerhört stark vinnarskalle tror jag är ett bra koncept.

Det är fortfarande sprintskidåkningen som Svahn fokuserar på.

Annons

– Det gäller att ta ett steg i taget och då är det att befästa den position jag har i sprint och kanske slipa på den ytterligare och bli ännu vassare. Jag tror att det i sin tur kan leda till att jag, med ytterligare ett års träning i kroppen, kommer att utveckla mig på fler plan.

Sätter igång 1 maj

Hon fick några fler veckors ledighet än planerat eftersom säsongen ställdes in precis före slutspurten på grund av coronapandemin. Nu siktar hon på att sätta igång nästa säsong den 1 maj.

– Nu förbereder jag mig för att kunna vara hundraprocentig då. Sen börjar arbetet med den nya säsongen. Det blir läger, både egna som jag själv styr upp, och på andra håll och kanter. Det kanske blir annorlunda än tidigare år angående det rådande läget med statusen i världen. Men jobbet ska göras varje dag, oavsett.

Träningen sker i första hand hemma i Östersund.

– Det är klockrent här, jag ser ingen anledning att åka härifrån.

Fakta: Linn Svahn

Född: 9 december 1999 i Lycksele.

Bor: Östersund.

Klubb: Östersunds SK.

Meriter: Sprint: Tre individuella segrar i världscupen, samt två segrar i sprintstafett. En tredjeplats och ytterligare fem topp-tio-placeringar. Seger i sprintcupen säsongen 2019-2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons