Annons

Ygeman: Sprid inte felaktiga coronauppgifter

Falsk information och missvisande påståenden sprids i spåren av coronaviruset. Men rykten och konspirationsteorier kan försvåra arbetet med att bekämpa pandemin.
Coronaviruset • Publicerad 15 mars 2020
Digitaliseringsminister Anders Ygeman varnar för desinformation i spåret av coronaviruset. Arkivbild.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman varnar för desinformation i spåret av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

När en stor nyhetshändelse inträffar är det närmast oundvikligt att det sprids felaktig information – och det nya coronaviruset är inget undantag.

Det har bland annat gjorts falska löpsedlar med uttalanden från Folkhälsomyndigheten och det går rykten om att covid-19 skulle ha orsakats av utbyggnaden av 5G-nätverket.

Annons

– Just nu finns hela skalan av desinformation, både högt och lågt. Det är viktigt att folk funderar på vad de delar vidare på sociala medier, säger Anders Ygeman.

"Kolla avsändaren"

Han menar att om man är det minsta osäker på var informationen kommer ifrån, eller huruvida den stämmer, bör man avstå från att sprida den vidare.

– I det uppskruvade och osäkra läge som vi befinner oss i just nu så måste vi vara måna om den riktiga och korrekta informationen.

– Varje medborgare måste värdera det själv, men det är viktigt att kolla vem som är avsändaren. Man kan till exempel vara trygg i information som kommer från en myndighet. Jag ser att det fortfarande finns en stor tilltro till Folkhälsomyndigheten.

Utländska makter ett hot

Regeringen planerar nu en ny myndighet för psykologiskt försvar som ska kunna förhindra den här typen av propaganda.

– Vi måste bli ännu bättre på att hindra de krafter som vill destabilisera det svenska samhället genom att sprida falsk information, säger Ygeman.

Han ser också utländska makter som sprider desinformation som ett hot eftersom de vill öka motsättningarna och rädslan i det svenska samhället.

– Det här har vi sett exempel på när det gäller klimatdebatten. Ryska medier har till exempel jobbat för att misskreditera Greta Thunberg och fått det motståndet att bli mycket kraftigare än vad det annars hade varit.

Men även inhemska organisationer och enskilda personer med egna politiska agendor kan vara ett problem.

– Ofta kan de jobba ihop. Det kan vara ett legitimt intresse som underblåser ett illegitimt intresse och därmed får mycket större genomslagskraft än vad de annars hade haft, säger Ygeman.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons