1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Världens bästa funderade på att lämna Sverige

Svensk innebandy höll på att delas itu. Men tack vare ett tillfälligt eldupphör startar nu ändå en ny säsong.
En stor vinnare är publiken, som får fortsätta följa världens bästa spelare.
Veera Kauppi satte alla tiders poängrekord i superligan i innebandy förra säsongen, med 91 poäng på 26 grundseriematcher. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT

En tung sten har lättat från Göran Harnesks axlar. Som generalsekreterare i Svenska innebandyförbundet (SIBF) hade han en påfrestande säsong i fjol, när merparten av de bästa lagen i Sverige, både på dam- och herrsidan, hotade med att starta en utbrytarliga.

Den mångåriga konflikten om vem som ska äga de högsta seriernas tv- och sponsorrättigheter – SIBF eller FSSL (Elitklubbarnas förening Svenska Superligan) – nådde en tillfällig lösning, som gäller över kommande säsong, i mars.

Tvisten är inte löst men förhoppningen är att man under hösten ska komma till skott med ett mer långsiktigt avtal.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Leendet tillbaka

– Vi går in i den här säsongen med ett leende och inte med en grimas, säger Göran Harnesk.

– SSL-föreningarna vill ha full äganderätt av varumärket och vi vill ge dem det. Men vi vill att de ska visa att de kan hantera framtiden. Just nu har de mest ideella personer som arbetar med det, och det är ju en tung börda att bära. Det är därför som vi har väntat med att skriva ett längre avtal, för att de ska få chansen att sätta det.

Det är svårt att säga vad en splittrad innebandyserie hade inneburit. Det hade i alla fall inte gynnat fansen, som kunde ha blivit av med två lirare som satte färg på superligan förra säsongen.

– Det var väldigt mycket som kändes osäkert med ligan, så det var skönt att man i slutändan nådde en kompromiss. Det gör att det känns roligare att spela vidare. Vi pratade om alla möjliga alternativ eftersom det inte fanns någon överenskommelse klar, säger Veera Kauppi.

Nytt poängrekord

Iksu åkte skrällartat ut i semifinal mot blivande svenska mästaren Täby men på vägen hade det finländska nyförvärvet visat varför hon utsetts till världens bästa spelare de två senaste åren. Tillsammans med tvillingsystern Oona gav hon serien extra stjärnglans och med 91 poäng på 26 grundseriematcher satte Veera Kauppi alla tiders poängrekord.

– Jag förstår faktiskt inte riktigt hur jag lyckades. Jag har funderat på vad det var som jag gjorde, men jag har inget riktigt svar på det. Det var i alla fall ett kvitto på att man har gjort ett bra jobb, att man har gjort något rätt. Jag har kommit in i laget väldigt snabbt och det finns nog många detaljer som har spelat roll, både lagkamraterna i stort och att jag har haft min syster vid min sida, det har varit viktigt, säger Veera Kauppi.

Superligan tjuvstartar på fredagen när Karlstad tar emot regerande mästarlaget Täby. Men trots SM-guldet är Täby bara tippat femma av tränarna, och i stället är det som vanligt Iksu som är guldfavorit. Veera Kauppi tror också att Iksu har lärt sig en hel del från semifinalen mot Täby. Förlusten där var särskilt förvånande eftersom laget fram till dess inte hade förlorat en match på 1,5 år.

– Det var en bra säsong på många sätt, men själva kronan på verket saknades. Det kändes som en förlust att inte nå finalen och vinna guld. Jag hoppas att vi den här säsongen ska lyckas bättre med laget, att vi kan ta oss till final och vinna den, det är vårt huvudmål såklart, säger Veera Kauppi.