1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Heta tag om Ungern i EU

Tuffa tag väntas när övriga EU-länder ska fråga ut Ungern om situationen för landets domstolar, universitet, massmedier, migranter och flyktingar.
Fast det lär dröja länge än innan dagens utfrågning når fram till några resultat.
EU-minister Hans Dahlgren. Bild från i augusti.
Foto: Thommy Tengborg/TT

Polen har redan hörts i otaliga omgångar av övriga EU-länder med anledning av den polska regeringens agerande mot landets domstolar. Nu är det dags även för Ungern att utsättas för en så kallad artikel 7-process.

– Det är en viktig diskussion. Det är en allvarlig situation i Ungern och fler andra ställen där man verkar gå ifrån våra mest grundläggande värderingar. Det handlar om rättsstatens principer, men också om akademisk frihet och yttrandefrihet, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på väg in till dagens möte i Bryssel.

Annan syn

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ungern lär dock knappast lägga sig platt för kritikerna. Regeringen i Budapest anser inte att de har gjort något fel och lär försvara sig lika intensivt – och länge – som deras polska kollegor gjort.

– De har en annan uppfattning än många av oss andra, men de är med i diskussionen och det är ju bra, konstaterar Dahlgren.

Budgetprat

Utöver Ungern ska ministrarna också uppdatera sig om läget vad gäller EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021–27. Sverige vill fortsatt ha en betydligt mindre budget än vad EU-kommissionen har föreslagit och hoppas få stöd från bland andra Tyskland.

– Vi har ett stort medlemsland (Storbritannien) som håller på att lämna unionen. Då kan det inte vara rimligt att skattebetalarna i alla andra länder ska behöva betala. Vi måste rätta mun efter matsäcken, säger Dahlgren i Bryssel.