1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ukraina: Inget kunde stoppa tv-komikern

Helt väntat heter Ukrainas näste president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas nye president blev som väntat tv-komikern Volodymyr Zelenskyj. Här efter den första valomgången. Arkivbild.
Foto: Dan Braun/AP/TT

I den första vallokalsundersökningen fick Zelenskyj nästan 73 procent av rösterna i den andra valomgången. En förkrossande seger över den sittande presidenten Petro Porosjenko.

I den första valomgången den 31 mars fick Zelenskyj 30 procent och Porosjenko 16 procent i ett bredare startfält. Ett försprång omöjligt att hämta in på några veckor, enligt Jakob Hedenskog, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) med fokus på Ryssland och säkerhetspolitik.

Ger hoppet åter

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Han ser flera andra skäl till den självklara utgången:

* Zelenskyj var den näst populäraste kandidaten bland dem som röstade på andra kandidater i första valomgången.

* Logiken i de andra valomgångarna brukar vara att man ofta röstar mot någon, för att i stället välja den minst dåliga kandidaten.

* Porosjenko vann bara två regioner i första valomgången, medan Zelenskyj var etta i 21 av 25.

TT: Vad är det väljarna ser i Zelenskyj?

– Kandidaterna som varit med sedan 90-talet står för stagnation för vanliga människor. Med Zelenskyj knyter man ett hopp om en person som kan komma med lite okonventionella lösningar.

– Porosjenko är en oligark, Zelenskyj är också en förmögen affärsman, men ses inte som en oligark som vill bevara systemet.

Rollen blev verklig

TT: Är det realistiskt att tro att Zelenskyj kan få bukt med korruptionen till exempel?

– Nej, samtidigt inte. Det har funnits en stark förtroendekris i Ukraina mot det ledande politiska skiktet. Zelenskyj är inte en del av det politiska etablissemanget, fast han har en koppling till oligarken Ihor Kolomojskyj som äger tv-kanalen där Zelenskyjs show går.

Zelenskyj är utbildad jurist, men har gjort karriär som tv-komiker. Sedan 2015 har han gjort tv-serien "Folkets tjänare", om en historielärare som av en slump blir president.

Får bida sin tid

Som politisk novis bildade han 2018 ett parti som också heter "Folkets tjänare". Det leder nu opinionsmätningarna inför parlamentsvalet i oktober. I parlamentet saknar Zelenskyj det stöd han behöver för att få igenom sina förslag.

– Fram till parlamentsvalet i oktober, eller när det nu blir, kommer Zelenskyj att vara ganska kringskuren. På presidentens bord ligger i första hand utrikespolitiken men inrikespolitiken med reformerna och ekonomin ligger på premiärministern Volodymyr Hrojsman som är allierad med Porosjenko.

– Än så länge måste Zelenskyj finna sig i den rådande majorieteten i parlamentet, men efter parlamentsvalet kan han få mycket friare händer, säger Jakob Hedenskog.