1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stöd på 450 miljarder till tyska småföretag

Tysklands regering planerar ett stödpaket till småföretag och egenföretagare som hotas av konkurs till följd av coronapandemins effekter på ekonomin, rapporterar Reuters med hänvisning till en regeringskälla.
I paketet finns stödåtgärder på motsvarande 450 miljarder kronor, enligt källan.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes regering förbereder ett stödpaket på motsvarande 450 miljarder kronor till egenföretagare och småföretagare. Arkivbild.
Foto: Steffen Kugler AP/TT

Tysklands exportberoende och industritunga ekonomi beräknas ta rejält med stryk i den världsekonomiska tvärnit som coronapandemin har skapat.

I en färsk prognosuppdatering räknar det tyska ekonomiska institutet IFW nu med att landets BNP krymper med någonstans mellan 4,5 och 9 procent i år.

"Full fart in i recession"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Samtidigt rasar ett preliminärt månatligt index från institutet Ifo, som mäter industrins framtidstro, till 87,7 i mars från 96,0 i februari.

Det är den största nedgången som registrerats för indexet sedan 1991 och drar ned indexet till den lägsta nivån sedan finanskrisen 2009.

– Den tyska ekonomin går nu med full fart in i recession, säger Clemens Fuest, vd för Ifo.

Den preliminära enkäten som ligger till grund för indextalen har gjorts under perioden 2–18 mars. En fullständig månadsrapport från Ifo är utlovad till den 25 mars.

Ifo har i samband med presentationen av de dramatiska indextalen gjort nya BNP-prognoser. Enligt det mest gynnsamma scenariot blir det en tysk BNP-minskning med 1,5 procent i år. Enligt det andra scenariot krymper eurozonens största ekonomi med 6 procent.

Kan bli större stödpaket

Prognoserna kommer sedan en rad ledande tyska storföretag, som Volkswagen och BMW, fattat beslut om att stänga fabriker.

Stödpaketet till småföretagen och egenföretagare i Tyskland är ännu inte helt färdigdiskuterat på ministernivå, men enligt Reuterskällan är det möjligt att det kommer att bli ett större paket än det som föreslagits.