1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tyskland följer Sydkorea med låga dödstal

Nästan 600 döda kan låta mycket. Men med 83 miljoner invånare och lite över 60 000 bekräftat smittade med coronaviruset är Tysklands dödssiffra låg.
Storskaligt testande, effektiv smittspårning och skydd av åldringar tros ligga bakom. Men jämförelser är svåra – och man kan inte blåsa faran över.
Journalister håller distans när Tysklands förbundskansler Angela Merkel har presskonferens i coronatider.
Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Utifrån bekräftade fall av smitta är dödligheten i Italien, exempelvis, 11 procent. I Tyskland däremot är den strax under 1 procent. I Sverige, där få tester görs, var motsvarande siffra på tisdagsmorgonen strax under 4 procent.

Även sett till befolkning är den tyska dödssiffran låg – 1 på 140 000. I Sverige är den för närvarande 1 på 71 000, enligt TT:s uträkning.

Närmast symboliskt har förbundskansler Angela Merkel testats negativt för coronavirus och fått ett uppsving i opinionen. Hennes parti CDU/CSU har nu stöd av 32–35 procent, upp 6–7 procentenheter på ett par veckor. Och ett skäl anses vara kampen mot covid-19, rapporterar AFP.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Fler tester, lägre dödlighet

Men internationella jämförelser är notoriskt svåra, eftersom olika länder testar olika mycket. Skillnaderna i dödlighet kan delvis förklaras med just antalet provtagningar. Ett stort antal resulterar per automatik i en lägre dödlighet.

Sifforna är också beroende av var på "viruskurvan" länderna ligger, det vill säga hur långt smittspridningen har kommit.

Men dödssiffran i sig är låg för ett så stort land som Tyskland. Landet har lånat sin strategi från Sydkorea, vars framgång med att sakta ner smittspridningen avundas i världen. Tyskland testar just nu fler personer än något annat land, mellan 300 000 och 500 000 i veckan.

Kan stå inför "storm"

Merkels ambition är att öka takten till 200 000 provtagningar per dag, rapporterar tyska medier. Målet är att testa alla som tror sig bära på viruset, samt alla som kommit i kontakt med bekräftade fall. I dagsläget testas de som har covid-19-symptom och har haft kontakt med andra coronasmittade.

Den till synes låga dödligheten till trots varnar socialminister Jens Spahn för att landet kan stå inför en "storm" med nya fall kommande veckor.

– Vi kan inte utesluta att vi kommer att ha fler patienter än respiratorer, har han sagt.

Då har Tyskland ändå 25 000 intensivvårdsplatser med respiratorer (29 per 100 000 invånare, Sverige 5,8 i normalfallet). Däremot råder personalbrist.

Myndigheter och experter vill också ha smittspårning med hjälp av mobiltelefoner, men det är kontroversiellt i ett land som upplevt nazisternas och den östtyska hemliga polisen Stasis övervakning, rapporterar AFP.

Yngre människor

Tyskarna har också uppenbarligen hittills lyckats skydda sina äldre väl, vilket tros förklara en del av den lägre dödligheten. Medianåldern för dem som smittats med coronaviruset i Tyskland angavs häromdagen till 46 år, att jämföra med 61 år i Italien, två länder med likartad åldersstruktur.

Det spelar förmodligen också in att smittan spreds i Tyskland bland yngre människor, skidåkare som hade varit i italienska och österrikiska Alperna, medan den nådde åldringar i Italien tidigare.

– Vi kan förmodligen vänta oss att Tysklands dödlighet långsamt kommer att stiga när utbrottet sprider sig mer bland riskgrupper, och vi kan förmodligen vänta oss att den italienska dödligheten ska minska något, säger Michael Head, ledande forskare i global hälsa, till tidskriften Wired.

Fakta: Antal registrerade döda i covid-19

USA3 173Italien11 591Spanien8 189Tyskland583Frankrike3 030Storbritannien1 789Sydkorea162Sverige146Källor: Johns Hopkins-universitetet, AFP, Reuters, Folkhälsomyndigheten.Fotnot: Rapporterade fall kl 17.00 tisdag eftermiddag.