1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Svårt att förstå att det går så här dåligt"

Calle Halfvarsson hade räknat med en jobbig dag i spåren, men...
Sjur Røthe vann, följd av ytterligare tre norrmän.
En besviken Calle Halfvarsson efter lördagens 15-kilometerslopp i fristil i Östersund, den första etappen av Ski Tour.
Foto: Anders Wiklund/TT

Emil Iversen var bara nionde bästa norrman på en 23:e-plats. Efter 15-kilometersloppet i Östersund, som inledde touren, passade han på att skicka en känga till det svenska laget, där Jens Burman blev bästa blågula åkare som 20:e.

– Det är ju pinsamt, säger Iversen till Expressen.

– Det finns inte en chans att vi får se några svenska herrar i topp under touren.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Medan Norge dominerade loppet fullständigt – Sjur Røthe vann före Simen Hegstad Krüger och Finn Hågen Krogh, och ytterligare tre norrmän fanns bland de åtta främsta – presterade Sveriges herrar en blek figur.

De svenska placeringarna: 20–30–38–43–44–45–50–54–58–84.

– Det är ingenting att skryta om, säger Jens Burman, som var 58,7 sekunder bakom Røthe, om den svenska insatsen.

"Har varit irriterad"

Ännu tyngre gick det för Calle Halfvarsson, vars uppladdning störts av att han i veckan tvingades fasta innan han lades in på sjukhus för en undersökning som visade en inflammation på tarmen. Han har dessutom känt sig krasslig de senaste dagarna och isolerats från de andra svenska åkarna.

Helst hade han skjutit på undersökningen.

– Jag har varit irriterad över det i veckan. Samtidigt sade Mattias (Nilsson, herrtränare) att det i värsta fall kanske hade kunnat vara cancer i magen, och om man hade hoppat över att kolla upp det så hade man kanske inte förlåtit sig själv, säger Halfvarsson.

Kan hoppa av

Han inledde okej, var bäste svensk på 13:e plats efter 2,6 kilometer, men tappade sedan successivt. Halvvägs in i loppet hade 30-åringen tappat till 48:e plats – minuten efter täten, och slutade 45:a, 1.52,2 bakom vinnaren.

– Jag blev lite chockad på andra varvet när jag fick höra att jag låg 40:e eller något. Jag fick fråga om jag hade hört rätt. Det är svårt att förstå att det går så dåligt. Jag tror aldrig att jag har åkt så här dåligt, det var nog nytt rekord.

Calle Halfvarsson är naturligtvis borträknad från topplaceringarna inför söndagens jaktstart. Nu överväger han att hoppa av touren.

– Vi får se i morgon bitti hur det känns, om det finns någon mening med att åka. Jag är så långt efter. Men om jag piggnar till så kanske jag kan göra några bra etapper på touren.