1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Toppdemokrater utesluter inte riksrätt

Capitolium i Washington DC, USA. Demokratiska folkvalda utesluter inte möjligheten att dra president Trump inför riksrätt. Arkivbild.
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Flera ledande namn inom Demokraterna säger att ett riksrättsåtal för att avsätta president Donald Trump fortfarande kan vara aktuellt.

I utgångsläget vill de dock göra egna utredningar av huruvida Trump försökte stoppa den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning.

– Hindrande av rättvisan, om det bevisas, skulle vara grund för ett riksrättsåtal, säger Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, till NBC-programmet "Meet the Press".

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, är inne på samma linje och Elijah Cummings, ordförande i husets utredningsutskott, ser riksrätt som en möjlighet, även om han "inte är där ännu".

Först vill Nadler med kollegor ta del av Muellers rapport i sin helhet och låta honom och justitieminister William Barr vittna, vilket de ska göra i början av maj.

I intervjuer med NBC och Fox News beskriver Trumps advokat Rudy Giuliani rapporten som "orättvis" och "full av förtal, lögner och förvrängning".