1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tiger på vandringsfärd med halsen fri

En annan tiger, fotograferad 2015 i den indiska nationalparken Bannerghatta söder om Bangalore. Arkivbild.
Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

En tiger som befinner sig på en storslagen vandring genom Indien kan fortsätta sin färd en aning lättare till kropp och sinne.

Tigern, som fått namnet Walker efter att ha tillryggalagt totalt runt 300 mil, har följts av djurlivsexperter genom skogar, över jordbruksmarker, vägar och genom byar. Detta via gps som fångat upp signalerna från en radiosändare i ett halsband som tigern utrustades med när den var tre år.

En slingrande vandring i jakt på byten och partner tog tigern hela vägen från ett djurreservat i delstaten Maharashtra till ett annat reservat 130 mil bort, enligt Wildlife Institute of India.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men på senare tid hade batteriet i radiosändaren börjat ta slut samtidigt som tigern börjat växa ur halsbandet, vilket väckt oro för en kvävningsrisk. Därför beslutade man att i förra veckan ta av det, med hjälp av en inbyggd funktion som möjliggör ett lossande på avstånd.

På en video från insatsen syns hur en vilande Walker hoppar upp i förvåning när halsbandet plötsligt knäpps upp.

Omkring 70 procent av världens tigrar uppskattas finnas i Indien. Sedan 2015 har antalet individer av det utrotningshotade djuret ökat med 30 procent till närmare 3 000, enligt Indiens regering.