1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sverigedemokraterna KU-anmäler Strandhäll

Annika Strandhäll (S) anmäls till KU av Sverigedemokraterna.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverigedemokraten Angelika Bengtsson begär att riksdagens konstitutionsutskott (KU) ska granska dåvarande socialministern Annika Strandhälls (S) och regeringens agerande i samband med att Försäkringskassan lämnade ut handlingar till journalister i en uppmärksammad sak.

Det var anteckningar från möten som Strandhälls medarbetare på socialdepartementet hade haft med Försäkringskassan. Anteckningarna kan ha betydelse i den redan pågående granskningen av om Strandhäll och regeringen begick några fel när Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler petades från sin post i april 2018. Departementet uppges, enligt uppgifter i Dagens Nyheter och TV4, ha varnat myndigheten för "allvarliga konsekvenser" om fler handlingar lämnades ut.

Bengtsson vill att KU tar sig an frågan om Strandhäll och hennes departements agerade i strid med offentlighetsprincipen, samt om departementet har ägnat sig åt otillåten styrning av Försäkringskassan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Anmälan tas inte med i den pågående KU-granskningen av om regeringen handlade korrekt mot Begler, den tas upp till hösten.