1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Svårt för en person att fylla hans skor"

Klubbikonen Markus Rosenberg har lagt av.
Ska Isaac Kiese Thelin fylla hans skor?
Anfallaren Isaac Kiese Thelin har återvänt till Malmö FF på ett ettårigt lån från Anderlecht. På torsdag väntar bortamatch mot Wolfsburg i 16-delsfinalen av Europa League. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

En ny tideräkning har tagit vid i Malmö FF. Tiden efter Markus Rosenberg – anfallaren som mer än någon annan har symboliserat skåningarnas framgångar i Europa och Sverige de sex senaste säsongerna.

I mitten av december satte ju 37-åringen punkt för sin fotbollskarriär när MFF säkrade förstaplatsen i grupp B och för andra året i följd blev klart för 16-delsfinal i Europa League.

– Det blir svårt för en person att fylla hans skor. För det var en så pass stor plats som han hade både här i omklädningsrummet och på planen. Så vi får vara flera som hjälper till med det, säger anfallaren Isaac Kiese Thelin.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Slog igenom i MFF

Han kan acceptera att det är en stor förväntan på honom att han ska leverera på planen, men 27-åringen manar till en stor försiktighet kring att bli jämförd med Rosenberg.

– Jag får göra det jag kan, men det är klart att det är en press på mig och så ska det vara. Det är kul att komma hit med det. Förra gången kom jag hit utan så stor press och nu är det en annorlunda situation.

Det var i MFF han slog igenom efter att sommaren 2014 ha blivit värvad från IFK Norrköping. Under sex makalösa månader - med Rosenberg som anfallskollega - fick han spela i Champions League mot bland annat Juventus och Atlético Madrid, fira SM-guld och begå A-landslagsdebut.

Det framgångsrika halvåret förde anfallaren ut i Europa på egen hand. I januari 2015 lämnade han MFF för Bordeaux och Kiese Thelin har sedan dess hunnit representera även Anderlecht, Waasland-Beveren (lån) och Bayer Leverkusen (lån).

Nu är han från januari tillbaka i Malmö på ett ettårigt låneavtal efter att ha fått sparsmakat med speltid sedan återkomsten till Anderlecht.

– Så som situationen såg ut ville jag gå någonstans där klubben ville ha mig och där man kände sig behövd. Då var Malmö det bästa alternativet. Det är en stor klubb som spelar i Europa och som slåss om SM-guld. Det är det man har saknat den senaste säsongen när man kanske inte kände sig lika behövd. Det klickade bra när man har varit här innan också, säger 27-åringen.

Mötte Manchester U

Han kastas direkt in i hetluften. På torsdag väntar det tyska bundesligalaget Wolfsburg på bortaplan i 16-delsfinalen av Europa League.

– Vi ska försöka göra ett bra bortaresultat. Deras fördel är att de är i matchtempo och i säsong, men vi ska göra allt vi kan för att göra ett bra resultat. Sedan vet vi att det är två matcher - det är inte nu det avgörs. Det kommer att avgöras här hemma och vi vet att vi är starka hemma också.

I det sammanhanget har Kiese Thelin samlat på sig erfarenhet. Han startade exempelvis för Anderlecht i den första Europa League-kvartsfinalen 2017 mot den slutliga titelvinnaren Manchester United

– Man vet kanske lite mer vad som väntar nu. Tempot är högre, allt går lite fortare. Det är lite starkare spelare man möter. Jag vet lite mer nu än första gången vi spelade i Champions League, säger anfallaren.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs fel årtal för när Anderlecht mötte Manchester United i Europa League-kvartsfinal.