1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stort drama när Spanien nådde VM-final

34 poäng och den stora stjärnan i Australien – men ett missat straffkast lär förfölja Patty Mills.
I stället spelar Spanien VM-final i basket.
Marc Gasol spelar VM-final i basket med Spanien på söndag.
Foto: Andy Wong

Semifinalen var inte över förrän efter en andra förlängning. I den ryckte Spanien fram till 95–88 och får spela om guldmedaljerna på söndag.

Det kunde lika gärna ha varit Australien som fått den möjligheten, men vid 71–71 med fyra sekunder kvar missade Mills från San Antonio Spurs sitt andra straffkast.

Den första förlängningen kunde inte sära på lagen. I den andra klev främst Marc Gasol, NBA-mästaren med Toronto Raptors, och Sergio Llull fram. Llull sänkte två trepoängsskott och Gasol stannade på 33 poäng, sex returer och fyra poänggivande passningar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

– Vi kom tillbaka, vi höll ihop under de tuffa perioderna av matchen och det betyder mycket, säger Gasol som kan kröna en fenomenal säsong med ett VM-guld.

– Det har varit fantastiskt, jag är lyckligt lottad. Jag visste att det inte skulle bli lätt fysiskt att komma till VM efter NBA-finalerna men det är absolut värt det.

För Australien var semifinalförlusten extra tung med tanke på att Spanien vann OS-bronset 2016 mot just australierna.

– Det var en jäkla bra basketmatch och roligt att vara med om. Det var tufft att förlora, tveklöst, men det handlade om några saker här och där. Vi hade chanserna att vinna, säger coachen Andrej Lemanis.

I finalen ställs Spanien mot Argentina, som slog Frankrike i semifinal.