Annons

Regionen: "Vi är i början på ett maratonlopp"

Stockholm ska öka antalet intensivvårdsplatser med 100 procent och i Göteborg rustar man för att få ett fältsjukhus för att kunna vårda alla coronasmittade patienter.
I Skåne är man i ett skriande behov av sjukvårdspersonal – 3 000 anställda är sjukskrivna varje dag.
Coronaviruset • Publicerad 20 mars 2020
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, under en pressträff på fredagen.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, under en pressträff på fredagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, under regionens presskonferens.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, under regionens presskonferens.Foto: Adam Ihse/TT
Beredskapsöverläkare Carl Vigre, smittskyddsläkare Eva Melander, regiondirektör Alf Jönsson och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom under en pressträff med Region Skåne.
Beredskapsöverläkare Carl Vigre, smittskyddsläkare Eva Melander, regiondirektör Alf Jönsson och hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom under en pressträff med Region Skåne.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Vi är i början på ett maratonlopp och vi lägger rälsen medan vi springer, säger Alf Jönsson, Skånes regiondirektör.

Det är i storstadsregionerna som coronaviruset har störst spridning och Folkhälsomyndigheten har tidigare avrått från resor till och från regionerna.

Brist på utrustning

Annons

Värst drabbat är Region Stockholm med runt 500 smittade personer och bara de senaste dagarna har man sett en snabb ökning av antalet patienter som behöver sjukhusvård.

– Och vad värre är, många som behöver intensivvårdsplatser. Fortsätter den här utvecklingstakten står vi inför en utmaning som vi inte sett tidigare i modern tid, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i Region Stockholm.

Akutsjukhusen har fått i uppdrag att i ett första skede utöka sina intensivvårdsplatser med 50 procent – nästa steg är att öka antalet platser med 100 procent. Bland annat kan detta komma att ske med en extern avdelning, utanför sjukhusens lokaler.

Västra Götalandsregionen förbereder sig för ett liknande scenario som i Stockholm. I regionen vårdades på fredagsmorgonen 29 coronasmittade personer på sjukhus, varav tio på intensivvårdsavdelning.

Vill ha fältsjukhus

– Vi har tidigare sagt att vi ligger någon vecka efter. Men om jag tittar på antalet intensivvårdsfall har vi i dag lika många som Stockholm hade för två dagar sedan, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Nu vill man sätta upp ett fältsjukhus vid Östra sjukhuset med 20 intensivvårdsplatser från Försvarsmakten. Det är Socialstyrelsen som fattar beslut om en begäran om stöd från försvaret.

– Vi vet att det tar omkring fem till sju dagar från beslut och vi väntar på beslutet nu, säger Ann Söderström.

Sedan tidigare håller ett fältsjukhus med 30 intensivvårdsplatser på att sättas upp på flygbasen Ärna i Uppsala. Om fler är aktuella vill försvaret inte uppge.

– Men vår inställning är att vi ska hjälpa till så mycket som möjligt, givet att vi fortfarande kan lösa våra ordinarie uppgifter, säger pressekreteraren Jesper Tengroth.

Skåne: Stäng inte barnomsorgen

Region Skåne ser inget behov av ett fältsjukhus. Tillgången till vårdplatser och intensivvårdsplatser bedöms vara bra och man jobbar på att bygga ut kapaciteten på annat sätt. Antalet konstaterade fall i Skåne var på fredagen 220 personer och tio personer vårdades på sjukhus, varav tre i intensivvård.

Annons

Däremot är läget kritiskt vad gäller sjukvårdens personalbemanning i regionen. Runt 3 000 anställa är sjukskrivna varje dag och regionen vädjar om att det nationellt inte ska fattas ett beslut om att stänga ner barnomsorgen och grundskolor.

– Vi har många medarbetare som har barn och det skulle bli en mycket stor belastning på vår hälso- och sjukvård om de inte skulle kunna få en fungerande barnomsorg eller om deras barn inte skulle kunna gå till skolan, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons