Ylätupa sköt AIK till kvartsfinal – möter MFF

AIK besegrade allsvenska rivalen Kalmar FF och tog sig vidare till slutspelet i svenska cupen i fotboll.
Stor matchhjälte på Skytteholms IP i Solna blev finländske mittfältaren Saku Ylätupa som gjorde två mål i 3–1-segern.
I helgens kvartsfinal väntar Malmö FF.
Fotboll • Publicerad 9 mars 2020
Saku Ylätupa gjorde två mål för AIK i 3–1-segern hemma mot Kalmar FF på Skytteholms IP i Solna.Foto: Henrik Montgomery/TT

AIK var pressat att vinna hemma mot Kalmar FF för att vinna svenska cupens grupp 4 och därmed ta sig vidare till kvartsfinal, som åttonde och sista lag.

Solnalaget gjorde också vad majoriteten av de 5 026 åskådarna på Skytteholms IP utanför Stockholm hoppades på. AIK vann med 3–1, passerade den allsvenska rivalen i grupptoppen, och tog sig vidare.

"Känns fantastiskt"

Stor matchhjälte blev Saku Ylätupa som gjorde två av AIK:s mål. Första målet kom på tilläggstid i första halvlek när 20-åringen tog till vara på en långboll, fintade sig förbi Kalmars försvarare Henrik Löfkvist och satte 1–0 bakom målvakten Lucas Hägg Johansson.

I 71:a minuten gjorde sedan finländske mittfältaren 2–0 när AIK vände snabbt efter att KFF tappat bollen på offensiv planhalva. Löfkvist hamnade på efterkälken, Hägg Johansson kom helt fel i en utrusning och Ylätupa kunde utöka hemmalagets ledning.

– Första målen för klubben. Det känns fantastiskt. Otroligt stöd från supportrarna i dag, måste tacka dem, sade han till C More.

Bortamatch i Skåne

Kalmar FF, som vid ett oavgjort resultat skulle ha tagit sig vidare till cupkvartsfinal på AIK:s bekostnad, skapade nerv i matchen sedan försvararen Fidan Aliti reducerat till 1–2 i 76:e. Men Kalmars hopp varade bara i knappt tre minuter, för i 79:e minuten stod AIK för en snabb omställning och Jasir Asani satte 3–1.

Resultatet innebar att AIK tog sig vidare till helgens kvartsfinaler, och efter måndagskvällens lottning stod det klart att det blir borta mot Malmö FF. Det är ännu oklart vilken dag stormötet i Skåne äger rum. Men MFF får fördel av hemmaplan då laget, tack vare antalet poäng i gruppspelet, seedades inför lottningen.

I grupp 4:s andra, betydelselösa match vann Jönköpings Södra med 2–0 hemma mot Örgryte.