1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Statligt stöd till kulturskolan återinförs

Regeringen återinför det statliga stödet till kulturskolorna. I kulturbudgeten avsätts 100 miljoner kronor årligen till de kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet.
Regeringen återinför det statliga stödet till kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet, avslöjar kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Beskedet innebär att det statliga stödet till kulturskolorna nästa år återställs till den nivå det hade tidigare.

– Kulturskolan är en verksamhet vi har i Sverige som vi ska vara riktigt stolta över. Jag är väldigt glad över att vi nu kan presentera att vi återinför det statliga bidraget, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till TT.

– Jag har sett hur stor skillnad de här pengarna gör för många barn runt om i landet och jag tycker att det är viktigt att försvara barns rätt till kulturskola oavsett var man bor, eller har för nivå eller ambition.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Stödet togs bort

Stödet infördes 2016, för att ge kulturskolorna möjlighet att bredda sitt utbud och nå nya grupper. När riksdagen fattade budgetbeslut 2019 var det dock Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag som klubbades igenom – och där föreslogs det att stödet skulle tas bort.

Beslutet väckte skarp kritik och dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vittnade om att hon under de fyra år hon suttit på posten "aldrig mött så starka reaktioner på något politiskt beslut".

Återställer hela anslaget

I vårbudgeten återinförde regeringen 50 miljoner kronor till stödet, men kulturminister Amanda Lind (MP) var tydlig med att intentionen var att återställa hela anslaget i höstens budget.

– Den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom förra året innebar att man slaktade hela det statliga bidraget. Det regeringen gjorde i våras var att man lyckades återställa delen för hösten 2019. Tyvärr har det inneburit att fullt ut återställt bidrag blir det först 2020, konstaterar Amanda Lind.

I budgetpropositionen föreslås stödet gälla för åren 2020–2022.