Annons

Ståhl och Duplantis – men sen då?

Daniel Ståhl i diskus och Armand Duplantis i stavhopp är de självklara svenska medaljhoppen i friidrotts-VM.
Men vilka kan överraska där bakom?
Här listar vi de svenska medaljhoppen i Doha.
Friidrott • Publicerad 25 september 2019
Daniel Ståhl är världsetta i år och storfavorit till VM-guldet i Doha. Arkivbild.
Daniel Ståhl är världsetta i år och storfavorit till VM-guldet i Doha. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

+ Daniel Ståhl, diskus:

VM-silver senast – ohotad världsetta i dag och storfavorit i Doha. Har kastat 71,86 i år – en dryg meter längre än den som kastat näst längst i världen och över tre meter längre än världstrean. Dessutom har Daniel Ståhl den här säsongen visat på en imponerande stabilitet och skämt bort publiken med kast över 69 meter – en längd som brukar kunna innebära guld på mästerskap. "Bara att trycka på on-knappen", säger han själv.

Annons

+ Armand Duplantis, stavhopp:

"Mondo" har tagit sex meter vid två tillfällen i år, en höjd som borde inge respekt hos konkurrenterna, och tyda på att medalj kan vara att vänta på VM. Men årets stavhoppssäsong är speciell – Duplantis är långt ifrån ensam om att vara i storform och stavhoppstävlingen på VM ser på förhand ut att bli en av mästerskapets mest rafflande. Både Sam Kendricks, USA, och Piotr Lisek, Polen, har hoppat högre i år och trion har turats om att vinna säsongens tävlingar. Vi minns alla EM-finalen i fjol, där Duplantis först klarade 6,00 och därefter följde upp med guldhoppet på 6,05. Kan vi få se något lika magiskt i Doha?

+ Perseus Karlström, gång:

Sveriges mest anonyma medaljhopp i Doha? Eskilstuna-sonen har haft en del mästerskapslopp som varit "stolpe ut", med amöbor och ryggskott som satt stopp för en succé. Det här året har åtminstone inletts på bästa möjliga sätt, med två segrar i världscupen, en i Europacupen och svenska rekord på 5 000, 10 000 och 20 000 meter. Han leder världscupen och är en av favoriterna på 20 kilometer som avgörs den ovanliga tiden 23.30 i Doha.

+ Angelica Bengtsson, stavhopp:

Har visat fin form inför mästerskapet, efter några struliga tävlingar tidigare under sommaren. Bengtssons nysatta svenska rekord på 4,76 hade på det senaste VM:et räckt till medalj, men det är fler än en handfull som kan ta den höjden en bra dag. Att gå till final ska inte vara några problem, väl där kan vad som helst hända.

+ Thobias Montler, längdhopp:

Trots en knäskada och flera veckors rehabträning i mitten av sommaren är Montler ett namn att hålla ögonen på under VM. Före knäskadan tog han sin tyngsta seger i karriären när han vann Diamond League-galan i Stockholm när han hoppade 8,22 och satte personligt rekord. Veckan innan hade han hoppat 8,43 i för stark motvind vilket är en centimeter från Michel Tornéus svenska rekord.

+ Erika Kinsey, höjdhopp:

Behöver troligen "persa" med någon eller några centimeter för att nå medalj, men det känns som att det där "perset" inte är långt borta. Kinsey har både enligt sig själv och enligt resultaten haft sin bästa säsong någonsin där hon radat upp hopp runt 1,94. Det personliga rekordet på 1,97 kom 2015 – får vi se det skrivas om i Doha?

Annons

+ Fanny Roos, kula:

Spräckte nyligen drömgränsen på 19 meter vilket innebar svenskt rekord – igen. Roos har förbättrat det svenska rekordet flera gånger den här säsongen där hon varit stabiliteten själv. 19-metersstöten gjorde att hon seglade upp till åtta i världen och även som en möjlig medaljkandidat på VM, även om det blir tufft.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons