1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hopp i Spanien – trots nytt mörkt virusrekord

Spanien har en ny dyster rekordnotering med 849 döda på ett dygn. Men trots att antalet nya virusfall ökar något är den generella trenden fortsatt nedåtgående, enligt hälsomyndigheterna.
En präst håller i en jordfästning nära Vitoria i norra Spanien under måndagen.
Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Spanien är det land i världen efter Italien som har drabbats hårdast av coronaviruset räknat i antal döda. Och med 849 nya dödsfall på ett dygn gör landet på tisdagen ännu en rekordnotering – efter att veckan inleddes med att man äntligen fick se siffran sjunka något. Nu har virusutbrottet krävt minst 8 189 liv.

Antalet bekräftat smittade i Spanien har stigit med 9 222 till 94 417 personer. Det är en ökning med nästan 11 procent – en besvikelse eftersom ökningen i måndags låg på 8 procent.

Nedåtgående trend

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det stämmer att vi i dag ser en liten ökning, säger Maria José Sierra från hälsomyndighetens kriskoordineringsavdelning.

Men den nedåtgående trenden fortsätter, enligt henne. Vid den här tidpunkten förra veckan låg ökningen av antalet bekräftade fall på omkring 20 procent.

Spanien har beslutat att testa fler för covid-19, den sjukdom som viruset orsakar. Planen är att testa omkring 50 000 personer varje dag, till skillnad från dagens 20 000. Landet har också beställt utrustning för miljontals euro till det hårt belastade sjukvårdssystemet.

Inga minnesstunder

Landet har redan infört kraftiga restriktioner vad gäller spanjorernas rörelsefrihet. Och nu förbjuds också alla religiösa sammankomster, inklusive begravningsceremonier och minnesstunder i hemmen till den 11 april. Jordfästningar kommer fortsatt att tillåtas, men bara tre personer får delta och de måste hålla ett avstånd på minst två meter.

Coronapandemin har även nått det spanska kungahuset, rapporterar CNN. Prinsessan Maria Teresa av Bourbon-Parma, en avlägsen släkting till kung Felipe VI, har avlidit av covid-19 och blev den första kungligheten att dö i sjukdomen. Prinsessan, som blev 86 år, avled i torsdags.

Fakta: Kraftiga restriktioner

Spanien är ett av de länder som just nu är värst drabbat av coronaviruset. Nationellt nödläge har utropats och landets nära 47 miljoner invånare har fått kraftigt inskränkt rörelsefrihet.
Förbud har införts mot att lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp. Alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek samt de som säljer absolut nödvändiga förnödenheter hålls stängda. Detsamma gäller konferens-, fritids- och idrottsanläggningar samt teatrar och biografer. Skolor över hela landet håller stängt.