Annons

SD ändrar inte politik om public service

Det hettade till ordentligt på Sverigedemokraternas landsdagar när det var dags att debattera public service.
Men trots hård kritik vann partiledningens linje att avvisa radikala förändringar av politiken.
Politik • Publicerad 24 november 2019
Enigheten på SD:s landsdagar var större när partiledaren Jimmie Åkesson återvaldes i lördags än när public service debatterades.
Enigheten på SD:s landsdagar var större när partiledaren Jimmie Åkesson återvaldes i lördags än när public service debatterades.Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots att partiledningen vill reformera public service, slå ihop de tre bolagen till ett och införa ett antal mekanismer som främjar saklighet och oberoende, var det många ombud som ville gå längre och banta hela verksamheten och se över finansieringen av public service.

Kritikerna samlade sig kring en motion med kravet att public service i sin nuvarande form ska ses över med målet att minska i omfattning, samt att finansieringen av public service ska ses över. Partiledningen avvisade den linjen, vilket också blev landsdagarnas beslut.

Annons

I en debatt som direktsändes av SVT, angrep flera ombud just public service för osaklighet och vänstervridning.

Flum och trams

– Det viktiga nu är att komma tillrätta med den extrema rödgröna obalansen. Allmänheten är tvungen att betala denna propaganda, sade Lage Hortlund från Norrbotten.

– Hela vår skolgång har vi tvångsmatats med deras strunt. Vi behöver mindre flum och mindre trams och mindre svenskfientlighet. Det enda en av mina medlemmar hade att invända var att vi inte gick längre och river byggnaden och saltar jorden därunder, sade Finn Lundström från ungdomsförbundet Ungsvenskarna.

Avskaffa avgiften

En av motionerna krävde att public service-avgiften ska avskaffas och att verksamheten i stället ska finansieras via statsbudgeten.

– Är det någon som tror eller upplever att public service är ett objektivt organ? Att tvingas betala för något som man inte vill ha ser jag som stöld, sade Björn Qvarnström från Västra Götaland.

Andra varnade dock för att lägga in finansieringen i den vanliga statsbudgeten.

– Det skulle ju bli ännu mer politisk styrning. Ni föreslår ju finansiering via staten, sade andra vice ordförande Julia Kronlid.

Tydliga skillnader

Partiledningen anser att den nuvarande formen med en specialdestinerad anslagsfinansiering i form av en särskild tv-avgift som tas ut via skatten är att föredra.

Även om hela partiet genomsyras av en skepsis mot public service, finns tydliga skillnader. Medan vissa vill riva byggnaderna och bli av med "tvångsfinansieringen", framhåller andra public service grundläggande betydelse. Partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson talade om public service som en av de bärande pelarna i Sveriges sammanhållning.

– Public service behöver reformeras, det råder inga tvivel om det. Däremot ska vi inte kasta ut barnet med badvattnet, sade han.

Annons

Det var annars ett parti med gott och stärkt självförtroende som samlades i Örebro i helgen. Med opinionssiffror som visar att partiet på allvar kan vara på väg att utmana Socialdemokraternas hundraåriga roll som landets största parti presenterades partiledaren Jimmie Åkesson som landets blivande statsminister.

Utreda dödshjälp

Några allvarliga bakslag åkte partiledningen inte på under de fyra dagarna. I stället godkändes samtliga justeringar i mjukare riktning som partiledningen presenterade.

I strävan att bredda partiet och anpassa sig till ett allt större väljarstöd justerades politiken på ett antal områden. Partiet har nu övergett den hårdare linjen i abortfrågan och accepterar numera dagens abortlagstiftning. Motståndet mot samkönade adoptioner som enligt ungdomsförbundet stötte bort många väljare har nu slopats. Förslaget om frivillig inkomstdelning mellan makar slopas. Förbudet mot dubbla medborgarskap slopas.

Likaså har partiet nu slopat det kontroversiella begreppet ”nedärvd essens” i principprogrammet samt tydliggjort att man kan tillhöra en nationell minoritet och ändå ha en svensk identitet.

Ett bakslag partiledningen åkte på var att landsdagarna vill att partiledningen ska utreda de juridiska och etiska frågorna kring dödshjälp.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons