1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sävehof svenska mästare: "Stolt och lycklig"

Sävehof är återigen svenska mästare i handboll.
Bortalaget vann en jätterysare mot Skuru efter förlängning och tog därmed SM-guld för 14:e gången.
Sävehofsjubel i Eriksdalshallen efter att laget säkrat 14:e SM-guldet.
Foto: Sören Andersson/TT

Det satt hårt åt men Sävehof kan ännu en gång titulera sig svenska mästare, den här gången för 14:e gången i ordningen.

Detta efter en riktig nagelbitare i Eriksdalshallen där det till sist var bortalagets Emma Ekenman Fernis som fick det sista skrattet.

22-åringen, som utsågs till matchens lirare i Sävehof, noterades för fem mål i den tredje och sista finalen i bäst av fem matcher och levererade när det behövdes som mest.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Minns ingenting"

I den sista förlängningsperioden, med bara minuten kvar, tryckte Ekenman Fernis upp bollen i det bortre krysset - ett mål som blev matchavgörande fram till 27-26.

– Jag minns typ ingenting, faktiskt. Jag tänkte bara "hoppa på allt så får vi se hur det går". Och det gick ju bra, säger hon.

TT: Hur stort är det här?

– Det är stort. Och efter den här säsongen så är jag så stolt över tjejerna i hela laget. Som vi krigar!

TT: Vad är det som gör att ni går hela vägen den här gången också?

– Ja... Vi har pratat med varandra och folk har frågat om det. Men jag vet inte. Det är bara så... jag vet inte, säger Ekenman Fernis och skrattar.

Följdes åt

Skuru hade kniven mot strupen och 0-2 i matcher inför söndagens möte men visade tidigt att de inte hade gett upp guldet på långa vägar. Lagen följdes inledningsvis åt i en tät första halvlek - där Sävehof till slut gick till paus med en tvåmålsledning.

Och om det var jämnt i den första halvleken så var det ingenting emot spänningen som följde i den andra.

Skuru jobbade länge i uppförsbacke och låg långa stunder under med tre mål, men tack vare disciplinerat spel och säkert straffskytte från Ulrika Olsson, tio mål totalt, lyckades hemmalaget utjämna matchen i den andra halvleken.

Skuru återtog sedan ledningen och utökade till 24-22 med bara ett par minuter kvar att spela - men lyckades inte knyta ihop säcken.

"Gick inte för det"

Sävehofs tränare Rasmus Overby tog en timeout som gav utdelning och bortalaget hann därefter både reducera genom Nina Dado och kvittera till 24-24 genom Emma Ekenman Fernis.

TT: Borde ni ha täppt till det bättre där i slutskedet?

– Kanske, säger Skurus Ulrika Olsson och fortsätter:

– Samtidigt är det lite charmen med idrotten att så fort man fegar ur så blir det inte bra heller. Jag tycker snarare att vi inte gick för det tillräckligt hårt i de sista två minuterna än att vi var stressade.

Olsson konstaterar besviket att rätt lag tog hem mästartiteln till sist.

– Jag tycker inte att 3-0 i matcher återspeglar nivåskillnaden mellan de här lagen. Däremot är det sportsligt korrekt att Sävehof åker hem med ett SM-guld. De har ändå vunnit tre matcher.

Gladare miner var det av naturliga skäl hos Ekenman Fernis.

– Det här är så klart stort, även om förra året nästan slår det här. Men nu kan man vara hur lycklig som helst, säger matchvinnaren.

TT: Hur firar ni i kväll?

– Ja, jag vet inte men mat vill jag ha i alla fall.