1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sagoslut för Pettersen – nu slutar hjälten

Ett fantastiskt golfdrama fick ett sagoslut för Europa.
Ifrågasatta norskan Suzann Pettersen avgjorde Solheim Cup med en birdie på 18:e hålet.
Norskan Suzann Pettersen blev stor hjälte när Europa vann Solheim Cup i golf.
Foto: Peter Morrison/AP/TT

Suzann Pettersen skulle egentligen ha varit vicekapten i Solheim Cup men fick, ett år efter att ha fött sitt första barn, ett wildcard till Europas lag. Hon har bara spelat ett fåtal tävlingar i år och en del har ställt sig tveksamma till att den tidigare världstvåan, i dag rankad 665:a i världen, togs ut i laget.

När jättedramat skulle avgöras tystade Pettersen såväl tvivlarna som det amerikanska laget.

Birdieputten hon satte från knappt två meter fick det stora firandet att bryta ut och snart var Pettersen mitt i en hög av jublande lagkamrater. Ett närmast osannolikt slut på det som måste rankas som ett av tidernas mest minnesvärda Solheim Cup.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

– Jag får bara tacka för den här möjligheten. Inte ens i mina vildaste drömmar trodde jag att jag skulle få göra det här igen, säger Pettersen där hon står mitt i det kaotiska kramkalaset på Gleneagles 18:e green.

Senare berättade Suzann Pettersen för Golf Channel att det här också var slutet på hennes framgångsrika karriär som spelare.

Hopp och förtvivlan

Det stod 8–8 inför söndagens singelmatcher där de stora åskådarmassorna kastades mellan hopp och förtvivlan. Ena stunden hade Europa ett litet grepp, sedan USA. Och så där höll det på ända till att tre matcher återstod och USA hade skaffat sig en ledning med 13,5–11,5.

Europa behövde med andra ord vinna de tre matcher som var kvar ute på banan för att återta bucklan efter två raka förluster i Solheim Cup. Anna Nordqvist gick i sista matchen, hade greppet från start till mål och avgjorde mot Morgan Pressel på 15:e.

Matcherna Bronte Law–Ally McDonald och Suzann Pettersen–Marina Alex var däremot båda helt lika inför sluthålen – och Europa behövde fortfarande segrar i båda. När engelska debutanten Law vann 16:e och 17:e och avgjorde sin match hängde plötsligt allting på vad som hände på hål 18.

Rörd efter segern

Debutanten Alex hade en birdieputt för att matchen skulle sluta 14–14 och i så fall hade USA fått behålla bucklan. I stället visade Suzann Pettersen att gammal är äldst i karriärens nionde Solheim Cup.

– Jag visste inte att det gällde hela Solheim Cup. Men jag visste att det var nära och inför 18:e kom "Beany" (kapten Catriona Matthew) fram till mig. Jag frågade "är det nu det gäller?" och hon sa att "det var för det här jag tog ut dig", säger en rörd Pettersen.

– Allt är bara dimmigt nu. Jag försökte bara göra birdie på något sätt.

Det är första gången på sex år som Europa vinner Solheim Cup. I och med segern blir Suzann Pettersen också historisk, eftersom hon tangerar Laura Davies rekord på fyra Solheim Cup-segrar som spelare för Europa.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få göra det här igen, men man måste bara ta tillfället och tro på vad du gör och att det är tillräckligt bra. Det här är en fantastisk seger för hela laget, säger Pettersen.

För svenskorna Anna Nordqvist och Caroline Hedwall var det här tredje segern i Solheim Cup. Enda svenska att lyckas med det tidigare är Sophie Gustafson.