1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

RF: Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras

Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras när fördelningen av regeringens stödpaket ska fördelas över idrotts-Sverige.
Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Foto: Grøtt Vegard Wivestad/NTB Scanpix/TT

Riksidrottsförbundet (RF) har inlett arbetet med att fördela de 500 miljoner kronorna som idrottsrörelsen tilldelats av regeringen på grund av coronakrisen.

I ett pressmeddelande skriver RF att kostnader och förlorade intäkter som rör verksamheter och evenemang för barn och ungdomars idrott "föreslås prioriteras".

"Värna om föreningslivet"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Det handlar om att värna om föreningslivets fortlevnad. Vi är tacksamma för det förtroende som regeringen ger oss i att avgöra vad som är bäst för föreningsidrotten i denna svåra tid. Vi ser även hur kommunerna ställer upp för att hjälpa föreningslivet", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger till TT att man från regeringens håll inte kommer att skicka med så många direktiv över hur pengarna ska fördelas utan att idrottsrörelsen ska ha en stor frihet i det arbetet.

– Det vi har sagt det är att det viktigaste är att barn och ungdomsidrotten ska kunna fortleva starkt efter den här krisen. Men vi ska komma ihåg att elit- och breddidrott är väldigt integrerat i Sverige. Det kan vara föreningar som finansierar hela sin breddidrottsverksamhet på ett större evenemang eller av elitverksamheten. Så det är komplext, säger hon till TT.

Kan behövas mer

– Så det är här det är viktigt att RF och specialidrottsförbundet får möjlighet att analysera vart de här pengarna behövs som mest.

Pengarna som regeringen har gett i ett stödpaket till idrottsrörelsen ska täcka idrottens inkomstbortfall under mars och april. Björn Eriksson har tidigare flaggat för att mer pengar kan komma att behövas om krisen blir utdragen.