1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Iran varnar för fullskaligt krig vid attack

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif varnar för "fullskaligt krig" om landet skulle angripas i kölvattnet av drönarattackerna mot saudiska oljeanläggningar.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

De jemenitiska Huthirebellerna har sagt att de ligger bakom helgens attacker i Saudiarabien. USA och Saudiarabien har däremot pekat ut Iran för attackerna den 14 september, som initialt slog ut hälften av kungadömets oljeproduktion.

Iran har förnekat all inblandning.

Nu ansluter sig Frankrikes utrikesminister delvis till USA:s uppfattning.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– De jemenitiska rebellerna har sagt att de låg bakom denna attack. Det är inte särskilt trovärdigt, säger Jean-Yves Le Drian i en intervju med tv-kanalen C News.

Han vill dock inte dra några slutsatser om vem som är ansvarig.

– Det finns en internationell utredning, låt oss invänta dess resultat. Jag kommer inte att ha någon tydlig åsikt innan dess.

Skickar experter

Den franska militären skickar sju experter till Saudiarabien för att delta i utredningen av drönarattackerna, som blottlade stora brister i det saudiska luftvärnets kapacitet att stå emot luftangrepp, skriver nyhetsbyrån Reuters.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger i ett möte med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman att USA stöder landets "rätt att försvara sig", enligt ett på Pompeos Twitterkonto.

Vidare säger Pompeo att "den iranska regimens hotfulla beteende inte kommer att tolereras". Pompeo beskriver drönarattackerna som "en krigshandling".

"Många döda och skadade"

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger i en att ett saudiskt eller amerikanskt angrepp mot Iran skulle leda till "ett fullskaligt krig" med många döda och skadade.

– Vi vill inte bli inblandade i en militär konfrontation, säger Zarif som också betonar att Iran kommer att försvara sig vid en eventuell attack.

Saudiarabien presenterade i onsdags vad man beskriver som bevis för att helgens attacker genomfördes med iranska vapen.