1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polisutbildning kritiserad – bryter mot lagen

Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Linnéuniversitetet och den polisutbildning som bedrivs i Växjö. Universitetet följer inte lagen på en rad punkter.
Linnéuniversitetet har inte följt lagen vid polisutbildningen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Trots att studenter har drabbats av svåra skador som diskbråck, muskelavslitningar och whiplashskador under utbildningen har det inte anmälts på samma sätt som när en anställd drabbats, vilket lagen kräver.

När någon skadats har en mindre utredning gjorts tillsammans med ansvarig lärare och anmälan har därefter bara gjorts till Kammarkollegiet.

– Vi har förutsatt att anmälningarna gått vidare till lämpliga system, men uppenbarligen har de inte gått vidare till Arbetsmiljöverket, säger Ola Kronkvist, prefekt på polisutbildningen i Växjö, till .

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Verket slår också ner på att polisutbildningen under inspektionen inte kunde visa de hot- och riskbedömningar som Polismyndigheten gjort när det gäller riskfyllda utbildningsmoment som till exempel hantering av expanderbar batong, bilkörning och fysisk konflikthantering.

Enligt Ola Kronkvist ska man nu rätta sig efter regelverket. Arbetsmiljöverket ska göra en uppföljande inspektion i augusti för att kontrollera att Linnéuniversitetet följer lagen.