1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

MSB: Fjolårets eldningsförbud för långtgående

Vissa län gick för långt när de förra sommaren införde totalt eldningsförbud, konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Nya riktlinjer ska tydliggöra vilka begränsningar som är tillåtna.
Vissa län gick för långt när de förra sommaren införde totalt eldningsförbud, konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Fjolårets rekordvärme gjorde att brandrisken sköt i höjden. För att förhindra bränder i skog och mark infördes det därför sällsynt hårda eldningsförbud i vissa kommuner.

Lagom till vårens intåg konstaterar nu MSB att vissa av förbuden gick längre än tillåtet.

"Alltför omfattande"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Eldningsförbuden förra sommaren var till sin natur för omfattande. Det var för många inskränkningar i förhållande till lagstiftningen, säger Patrik Perbeck, ansvarig för brandskyddsfrågor på myndigheten, till .

Han pekar framför allt på de förbud mot grillning på egen tomt som vissa län valde att införa.

Nya riktlinjer

Förra sommaren visade också att det finns olika tolkningar av lagstiftningen kring eldningsförbud. Därför arbetar nu myndigheten nu med att förtydliga reglerna och skapa enhetliga riktlinjer till kommuner och länsstyrelser.

Riktlinjerna väntas vara färdiga i slutet på maj och enligt kan det innebära att ett större ansvar läggs på den enskilda individen.

Under den torra och varma sommaren i fjol var det eldningsförbud i nästan hela landet. I slutet av juli uppmanade till och med MSB till totalt grillförbud.