1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Norsk ekonomi tvärnitar

Norsk oljeindustri har drabbats hårt av priskriget på oljemarknaden mellan Saudiarabien och Ryssland. Arkivbild
Foto: Marit Hommedal NTB/Scanpix/TT

Aktiviteten i den norska fastlandsekonomin rasade med 14 procent i mars, visar preliminära beräkningar gjorda av den norska statistikbyrån SSB.

I beräkningen ingår inte olja och shipping.

Den tvära ekonomiska inbromsningen följer på det att landets regering sedan mitten av mars har stängt ned stora delar av ekonomin, inklusive grundskolor och förskolor, för att förhindra spridning av covid-19.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Den norska myndigheten Folkehelseinstituttet har hittills rapporterat 6 010 bekräftade fall av coronasmittade och 89 dödsfall till följd av covid-19.

Norge har drabbats extra hårt ekonomiskt av coronakrisen då en stor del av landets övriga ekonomi är exponerad mot oljeindustrin. Oljeindustrins intäkter pressas av att det har brutit ut ett priskrig på oljemarknaden mellan Ryssland och Saudiarabien i takt med att efterfrågan på bränsle fallit radikalt på global nivå.

Oslobörsen rasade initialt med 35 procent i coronakrisen. Men sedan bottennappet i mitten av mars har den återhämtat sig med 18 procent.

Den norska kronan har återhämtat sig något efter ett bottennapp på 88 svenska öre när krisen rasade som värst ligger den nu på cirka 97 öre.