1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Norge kan tänka sig delta på Opecmöte

Oljekartellen Opec har bjudit in Norge som observatör till torsdagens Opecmöte. Enligt norska oljedepartementet kan det bli aktuellt att Norge deltar.
Ett priskrig mellan Ryssland och Opecländerna har blåst upp oljeproduktionen trots radikalt minskad global efterfrågan i coronakrisen. Arkivbild
Foto: Alexandre Meneghini AP/TT

En talesperson på oljedepartementet i Oslo förklarar för Reuters att Norge kan gå med på att dra ned på norsk oljeproduktion, förutsatt att många andra oljeländer också gör det.

Norge är Västeuropas största oljeproducent och är redo att ensidigt dra ned på oljeproduktionen om det skulle kunna hjälpa ekonomin, men det pågår just nu inga sådana diskussioner med oljebolag verksamma i Norge, tillägger talespersonen.

Om Norge väljer att delta på Opecmötet kommer det ske på tjänstemannanivå och inte ministernivå, enligt departementet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Opec och Ryssland hade tidigare planerat ett möte om samordnade produktionsbegränsningar, för att minska överutbudet på olja i coronakrisen, till på måndag. Det har dock flyttats fram till torsdag.

Enligt en högt uppsatt rysk källa är parterna nära en uppgörelse om produktionsbegränsningar.

Den globala efterfrågan på olja har minskat radikalt i coronakrisen, men utbudet har trots det ökat då stora oljeländer som Ryssland och Saudiarabien inte kunnat göra upp om produktionskvoter utan i stället inlett ett priskrig med ökade produktionsvolymer för att ta marknadsandelar.