1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oppositionsledaren kräver Netanyahus post

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill behålla makten genom en koalitionsregering – med sin rival Benny Gantz.
Men oppositionsledaren kräver att Netanyahu lämnar ifrån sig sin post.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett tal inför sina anhängare i Tel Aviv i onsdags.
Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Premiärministern satsade allt i valet på att vinna stöd för en högerkoalition. Men medveten om att han misslyckats försökte han på torsdagsförmiddagen ändå ta initiativet i regeringsbildningen genom att bjuda in oppositionsledaren Gantz till ett samarbete.

– Benny, vi måste bilda en bred gemensam regering så fort som möjligt. Nationen förväntar sig att vi båda visar att vi tar ansvar och att vi eftersträvar samarbete, sade han i ett videouttalande enligt Reuters.

De båda kunde sedan ses hälsa varmt på varandra vid en ceremoni för den israeliske statsmannen Shimon Peres, som avled för tre år sedan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se och appen MinBT. 3 månader för endast 59 kr! (ord pris 119 kr)

Netanyahu noterade att vänsterledaren Peres mellan åren 1984 och 1988 hade en överenskommelse med den konservative Yitzhak Shamir enligt vilken de turades om i rollen som regeringschef – vilket kunde tolkas som att han föreslog ett liknande upplägg med Gantz.

"Förvånad och besviken"

Men på eftermiddagen gjorde oppositionsledaren klart att han inte tänker sätta sig i en regering ledd av Netanyahu.

Gantz underströk att hans mittenorienterade Blåvita alliansen ser ut att knipa något eller några fler mandat än Netanyahus högerparti Likud, när 97 procent av rösterna är räknade.

– Netanyahu har inte uppnått majoritet för att bilda en koalition som han hoppats på, sade Gantz, vars allians dock inte heller har tillräckligt med mandat för att bilda regering på egen hand.

– Vi kommer att lyssna på alla, men vi kommer inte att acceptera en påtvingad lösning.

Beskedet togs emot med snopenhet av premiärministern.

"Jag blev förvånad och besviken över att Benny Gantz, hittills, fortsatt vägrar att hörsamma min inbjudan att träffas", skriver han på .

"Gantz, mitt erbjudande om ett möte kvarstår. Det är vad allmänheten förväntar sig av oss", tillägger han.

Sårbar position

Netanyahus utspel speglar hans sårbara position sedan han i och med tisdagens nyval för andra gången i år misslyckats med att säkra en parlamentarisk majoritet.

Mycket står på spel för 69-åringen, premiärminister sedan 2009, som hotas av ett eventuellt åtal gällande bland annat korruption, anklagelser han själv nekar till.

Vem som får uppdrag att försöka bilda regering avgörs av president Reuven Rivlin. Han meddelar att han kommer att inleda samtal på söndag för att bestämma vem han anser har bäst chanser att lyckas.