1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nashville-legendar tar sikte på Sverige

Rock'n'roll, lite punk och en hel del americana.
Sverigeaktuelle Jason Ringenberg blandar friskt genrer på sitt nya album ”Stand tall” – som fick liv i Sequoia nationalpark.
Jason Ringenberg är aktuell med ny musik och kommer till Sverige för fem konserter. Pressbild.
Foto: Gregg Roth

Amerikanen Jason Ringenberg slog igenom på 80-talet med bandet Jason & The Scorchers, men har på senare år även verkat som soloartist.

Nyligen släppte han sitt femte studioalbum ”Stand tall”, som enligt Jason Ringenberg själv är hans ”bästa soloalbum hittills”.

– Jag bodde i en månad som residenskonstnär i Sequoia nationalpark och skrev alla låtar där i en stuga utan el, internet och vatten, berättar artisten och fortsätter:

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Varje dag var jag omgiven av 2 000 år gamla träd. Att vara i den miljön var väldigt inspirerande.

I typisk Jason Ringenberg-anda sträcker sig den nya plattans låttexter över ett brett spektrum. Även om Kaliforniens maffiga natur har inspirerat flera av texterna finns här också låtar om soldater i landets inbördeskrig och punkbandet Ramones.

Tillbaka till rötterna

Hälften av ”Stand tall” spelades in i Nashville, andra halvan i södra Illinois där Jason Ringenberg gick på universitet.

Besöket på den gamla studieorten har satt sin prägel på albumet.

– Jag spelade in låtar med musiker som jag spelade tillsammans med för 40 år sedan. De är inte professionella musiker så de har en viss spontanitet, och kan inte reglerna utan spelar från hjärtat. Det blev en viktig faktor på albumet.

Under hösten turnerar han i Europa med tåg, och i slutet av september gör Ringenberg fyra spelningar på svensk mark.

Retrospektiv show

Föreställningen "The Jason Ringenberg show" är en retrospektiv djupdykning i artistens karriär som sträcker sig över fyra decennier.

– Jag försöker göra något från alla delar. Jag gör Jason Ringenberg-låtar, jag gör Jason & The Scorchers låtar och jag gör min barnkaraktär Farmer Jasons låtar, berättar artisten och tillägger skämtsamt:

– Så om du gillar Jason Ringenberg kommer du att gilla föreställningen. Men om du inte gillar Jason Ringenberg – kom inte.

Trots att turnén knyter ihop en lång och framgångsrik karriär rör det sig inte om ett avsked, tvärtom.

– Jag har inte några planer på att gå i pension. Så länge det finns folk där ute som vill lyssna på mig, och jag fortfarande tycker om att spela musik, så kommer jag att fortsätta hålla på.