1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Möjligt politiskt motiv bakom politikermord

Den tyske CDU-politikern Walter Lübcke mördades den 2 juni. Nu har en man gripits. Arkivbild
Foto: Uwe Zucchi/AP/TT

En man har gripits i utredningen av mordet på den tyske politikern Walter Lübcke. Flera tyska medier rapporterar att den gripne kan ha koppling till högerextrema kretsar.

Den 65-årige lokalpolitikern Walter Lübcke sköts ihjäl utanför sitt hem nära Kassel i förbundslandet Hessen den 2 juni. Det har spekulerats i ett politiskt motiv. Lübcke, som tillhörde regeringspartiet CDU, tog ställning för en generös migrationspolitik under flyktingkrisen 2015 och har fått ta emot många dödshot. Hundratals inlägg på högerextrema konton i sociala medier har hyllat mordet.

Polis och åklagare meddelar nu att en 45-årig man har gripits, efter dna-träffar. I det kortfattade uttalandet sägs inget om motivet men både Frankfurter Allgemeine Zeitung och Bild skriver att den misstänkte kan ha koppling till högerextrema grupper.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Walter Lübcke var ordförande i regeringsdistriktet Kassel. Regeringsdistrikt är särskilda administrativa enheter inom de tyska förbundsländerna. I förbundslandet Hessen finns det tre sådana distrikt.