1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mattsson: "Tror att det blir något extra"

OS-bronsduon Sofia Mattsson och Jenny Fransson drömmer om ett fjärde raka olympiskt spel.
Att brotta hem en medalj i dambrottningens mecka Japan skulle slå det mesta.
Sofia Mattsson, liksom Jenny Fransson, tog OS-brons i Rio de Janeiro. Nu kan hon kvala in till ett nytt olympiskt spel. Bästa chansen är i stundande VM i Kazakstan.
Foto: Johan Nilsson/TT

Japan är den stora dominanten genom tiderna inom dambrottningen. I VM-sammanhang har nationen plockat hem 86 guld – näst bäst är Kina med 26 guld. På de fyra OS där dambrottningen har varit med på programmet har Japan tagit 11 av 18 möjliga guld.

När OS nästa år arrangeras i Tokyo lär sporten få större uppmärksamhet än vanligt och det lockar den svenska stjärnan Sofia Mattsson.

"Blir något extra"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

– OS i sig är alltid häftigt och Japan är ju ett av sportens mecka, åtminstone på damsidan. Jag tror att det blir något extra. Arenorna kommer nog vara slutsålda och det kommer att vara stort fokus på just brottningen i Tokyo, säger Mattsson till TT.

Vid spelen i Rio de Janeiro 2016 tog Mattsson och Jenny Fransson varsitt brons – Sveriges första brottarmedaljer på damsidan. Båda vill nu göra sitt fjärde raka spel.

– Det drömmer jag ju om. Och jag hade så gärna velat vinna mot en japanska – i Tokyo. Alltså tänk det! Jag vet ju att de har satt upp mål om att vinna guld i typ varje viktklass. Det hade varit lite extra skönt att slå dem där, säger Fransson och skrattar.

Inom brottningen är det vanligt att olika nationer samlas för träningsläger, men japanskorna är hemlighetsfulla och håller sig för det mesta undan.

– Vi får inte åka dit så mycket, vi är ju inte inbjudna, säger Fransson.

Hon var dock i Japan på ett sällsynt läger förra säsongen. De utländska brottarna fick inte filma träningen, men arrangörerna hade egna kameror i hela träningshallen.

– Hon som var bäst i min viktklass var inte med på lägret, men det var jäkligt bra sparring ändå, säger Jenny Fransson.

Japanskorna är inte heller med på internationella tävlingar utan dyker endast upp på OS, VM och det asiatiska mästerskapet.

– Så det finns ju video på deras matcher, men det är inte så att man får möta dem ofta eller känna på dem på mattan.

Bästa OS-kvalchansen

Den chansen får de svenska brottarna dock i stundande VM i Astana i Kazakstan. Mästerskapet är även första och bästa chansen att kvala in till OS i Tokyo nästa sommar.

Sex platser står på spel i sex viktklasser – vilket innebär att det krävs en medaljmatch (brottningen har två bronsmatcher och en guldfinal) för att kvittera ut en OS-biljett redan nu.

– Det är målet med detta VM. Det är väldigt många som är med och slåss om platserna. Jag vet att det kommer att avgöras på marginalerna. Det hade varit superkul om man lyckas kvala in redan nu på VM, säger Sofia Mattsson, som tävlar i 53-kilosklassen.

68-kilosbrottaren Jenny Fransson:

– I min vikt är vi kanske tio som kan vinna och jag räknar mig som en av dem.