1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Livstids fängelse för torterande föräldrar

Ett föräldrapar i delstaten Kalifornien, USA, döms till långa fängelsestraff för att ha låst in och torterat tolv av sina barn, som tvingats leva under skräckförhållanden.
Louise Turpin (vänster) och maken David Turpin (höger) döms till att sitta i fängelse i åtminstone 25 års tid.
Foto: Jae C. Hong/pool via AP/TT

57-årige David Turpin och 50-åriga Louise Turpin greps av polis sedan deras utmärglade 17-åriga dotter lyckats fly genom ett fönster och slagit larm. Poliserna som kom till platsen hittade flickans tolv syskon i åldrarna 2 till 29 år, några av dem fastkedjade i sina sängar.

Åklagarna har gjort gällande att barnen misshandlats rutinmässigt, bara tillåtits att duscha en gång om året och isolerats från omvärlden. Vissa av dem hade kedjats fast "i veckor eller månader".

När 17-åringen ringde polisen hade hon svårt att uppge sin hemadress, då hon "inte varit ute så mycket". Flera av hennes syskon visste inte vad poliser var. När barnen hördes vittnade de bland annat om hur de vid tillfällen tvingades in i burar och misshandlades med paddlar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

Föräldraparet har medgivit skuld till 14 olika åtalspunkter, däribland tortyr, och döms till livstids fängelse med möjlighet till villkorlig frigivning först efter 25 år. Brotten de döms för begicks mot tolv av deras totalt tretton barn.

Vid domstolförhandlingarna uttryckte dock flera av barnen sin fortsatta kärlek till föräldrarna, som gav tårdrypande svar.

"Jag hade aldrig för avsikt att mina barn skulle komma till skada. Jag är ledsen om jag har gjort något för att orsaka dem skada", sade pappan i ett uttalande som hans försvarsadvokat läste upp i rätten.