1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Legendaren: "Riskera inte hälsan för OS"

Riskera inte hälsan för dina OS-drömmar.
Australiske simlegendaren Ian Thorpe är tydlig i sitt budskap inför sommarspelen i Tokyo.
Ian Thorpe. Arkivbild.
Foto: Bryan van der Beek/AP/TT

Med knappt fem månader kvar till OS kämpar myndigheter runt om i världen för att hindra spridningen av coronaviruset.

Den influensaliknande smittan började spridas i kinesiska Wuhan i slutet av förra året och har smittat runt 80 000 människor och dödat över 2 700, majoriteten i Kina.

Många internationella idrottstävlingar har påverkats av viruset, flera har skjutits upp och andra har ställts in helt, och det finns oro för att utbrottet även ska drabba sommarens OS i Tokyo.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för 99 kr! (ord pris 597 kr)

"Skulle absolut vara orolig"

Dick Pound, ledamot i Internationella olympiska kommittén (IOK), sade häromdagen att arrangörerna "motvilligt" måste ställa in spelen om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

Ian Thorpe menar att idrottarnas säkerhet alltid borde komma först.

– Jag skulle absolut vara orolig, säger den femfaldige olympiske mästaren.

– Vi måste ta hjälp av de bästa experterna inom området för att ta reda på vilka risker som finns. Vilka är riskerna för de andra nationerna och hur kan vi ha ett säkert OS som inte utsätter idrottarna för fara?

"Upp till var och en"

En liknande diskussion fanns inför OS i Rio de Janeiro 2016, då zikaviruset gjorde att flera idrottare – däribland nordirländske golfstjärnan Rory McIlroy – valde att tacka nej till spelen av rädsla för viruset.

Ian Thorpe:

– Jag tycker att det är upp till varje enskild individ att ta sitt eget beslut. Men oavsett om de vill tävla eller inte så borde de ta sin hälsa i beaktande i förstaläget.

Ian Chesterman, sportchef i Australiens olympiska kommitté, menar att coronaviruset är ett allvarligt problem men att idrottarna blivit instruerade att förbereda sig för Tokyospelen som planerat.

OS invigs den 24 juli.