Annons

Väntetiden orosmoment för Preem

Domstolens besked om Preemraffs planer i Lysekil dröjer till den 15 juni. Först därefter ska regeringen ta ställning.
Miljö • Publicerad 12 mars 2020
Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Arkivbild.
Preemraff, Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT
Demonstranter i samband med förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen i Lysekil under veckan.
Demonstranter i samband med förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen i Lysekil under veckan.Foto: Adam Ihse/TT

Preems ansökan om nytt miljötillstånd för raffinaderiet i Lysekil, hösten 2016, har väckt hård kritik. Men det kommer att dröja ytterligare flera månader innan bolaget och motståndarna får besked om hur det blir med den planerade utbyggnaden.

Mark- och miljööverdomstolen, som haft förhandlingar i fallet i veckan, kommer med sitt yttrande först den 15 juni, meddelade domstolen när förhandlingarna avslutades.

"Tar lång tid"

Annons

Tidsaspekten är ett orosmoment, enligt Preems vd Petter Holland.

– Vi är inne på det fjärde året av den här miljöansökan, det tar väldigt lång tid, sade han till TT inför den sista förhandlingsdagen.

– Det riskerar att göra investeringen både dyrare och senare. Det är lite olyckligt för en så stor och tung miljö- och klimatinvestering som det här är.

Enligt Jakob Lundgren, pressekreterare hos klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP), är det svårt att säga när regeringens beslut kan komma.

– Men det är viktigt att det föregås av en gedigen beredning och regeringen är mån om en så snabb process som möjligt, säger han.

"Kortsiktig ökning"

Det är främst de ökade koldioxidutsläppen som stått i fokus i debatten. Preems planer, som bland annat handlar om att omvandla restprodukten tjockolja till alternativ med mindre miljöpåverkan, skulle leda till en ökning av koldioxidutsläppen i Lysekil med en miljon ton om året.

– Det är själva grundproblemet, att man vill göra en utbyggnad för tillverkning av fossila bränslen. Det är helt fel väg att gå, sade Johanna Sandhal, Naturskyddsföreningens ordförande, till TT i tisdags.

Petter Holland håller dock inte med. Enligt Preem-vd:n är satsningen tvärtom central för att raffinaderiet ska kunna gå mot en mer hållbar produktion.

– Jag kan förstå kritiken. Men det man måste ha med sig att det är en kortsiktig ökning. Sedan ökar vi produktionen av förnybart så snabbt att nettoutsläppen väldigt snabbt går ner på minus, säger han.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons